A Dunaferr már csak az Európai Unió fúzió kontrolljának lezárására vár

Hírek2023. szept. 29.MTI

A Dunaferr már csak az Európai Unió fúzió kontrolljának lezárására vár - tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-t.

A közleményben kiemelték: a Dunaferr, a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége és az elhibázott szankciók miatt fizetésképtelenné vált, amivel több ezer család megélhetése került veszélybe.

A munkahelyek megvédése érdekében a kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium - együttműködve Mészáros Lajossal, a térség országgyűlési képviselőjével - aktív szerepet vállalt a gyár megmentésében, többek közt a jogszabályi környezet rendezésével és a Bérgarancia Alapon keresztül a bérek kifizetésével.

A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, így a Dunaferr értékesítése sikerrel zárult. Hozzátették, hogy az értékesítés folyamata még nem zárult le teljesen, ugyanis az Európai Unió fúzió kontrollja jelenleg is zajlik, amelyet a Bizottság egyszerűsített eljárásban vizsgál.

A tulajdonosi jogok átadására kizárólag az eljárás befejezését követően kerülhet sor, így addig a felszámolóbiztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A Liberty Steel sikeres pályázatának következményeként egy megállapodási szerződés került aláírásra.

A fúzió kontroll lezárása ütemezetten halad, az egyszerűsített eljárás határidejét az Európai Bizottság október 13-ban állapította meg, emiatt a Liberty Steellel kötött szerződésben lévő szeptember 30-i határidő is módosul.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány és a Liberty Steel továbbra is elkötelezett a Dunaferr megmentése és az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett, hiszen ez jelenti az ágazat versenyképes és fenntartható jövőjét.