A koronavírus megtaníthat minket okosabban bánni a pénzünkkel

Hírek2021. júl. 1.Növekedés.hu

Az idei év első három hónapjában a korábbi évek szintjét messze felülmúló összeggel, 920 milliárd forinttal gyarapodtak a lakossági megtakarítások, a járványt kísérő gazdasági nehézségek ellenére. A bővülés nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy ez a szám csaknem kétszerese a 2019 azonos időszakában megtakarított 478 milliárd forintnak. Az OTP Bank szakértői arra számítanak, hogy a korlátozások feloldása erőteljesen lefékezheti a növekedés tempóját, ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a felhalmozott tartalékok tudatosabb befektetésével, kisösszegű, rendszeres megtakarítások elindításával már most érdemes felkészülni az esetleges váratlan helyzetekre.

A pénzügyi tudatosság, a befektetési hajlandóság erősödését jelzi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a tavalyi év azonos időszakához képest idén az első három hónapban kiugró, 920 milliárd forintos növekmény csaknem kétharmadát értékpapírokba fektették a megtakarítók.

Ebben a kategóriában az éllovas állampapírok részaránya valamelyest csökkent a korábbi évekhez képest, de az OTP Bank szakértői szerint a növekedés 2021 végéig így is meghaladhatja az ezermilliárd forintot. A második helyen a befektetési alapok, a harmadikon a részvények állnak.

A példátlan negyedéves növekedés hátterében az állhat, hogy a lakosság megtakarítani képes része a korlátozások miatt visszafogta a fogyasztását, valamint a járvány okozta bizonytalanságban inkább tartalékolt.

Az OTP Bank saját adatai is azt mutatják, hogy a nála kezelt megtakarítások növekménye a harmadával múlja felül a korábbi rekordnak számító 2019-es első negyedév számait.

Az viszont változatlanul a bizonytalanságot jelzi, hogy az első negyedéves friss megtakarítások egyharmada a számlákra lekötetlen összegként került, ahol nem termel pénzt a tulajdonosoknak, ráadásul az infláció miatt folyamatosan veszít az értékéből.

Az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az ügyfelek az így felhalmozott összegek átgondolt befektetésével, vagy akár rendszeres, kisösszegű megtakarítással is jelentősen javíthatnak anyagi helyzetükön, könnyebben elérhetik kitűzött céljaikat, vagy felkészülhetnek a váratlan pénzügyi nehézségek kezelésére.

Ehhez kínál egyszerű és személyre szabott megoldást az OTP Rendszeres Megtakarítási Programja.

A megtakarítási piac történelmi lehetőség előtt áll, hiszen soha ekkora összegekről nem dönthettek a magyarok, ennek ellenére mégis sokan hagyják parlagon pihenni a pénzüket. Az OTP Rendszeres Megtakarítási Program előnye, hogy egyetlen megbízással, további ügyintézés nélkül automatizálhatják havi rendszeres, akár kisösszegű, 10 ezer forinttól induló megtakarításaikat.

– mondta Nyitrai Győző, OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság igazgatója.

A megtakarítani vágyók maguk dönthetnek a félretenni kívánt összeg nagyságáról, valamint a megbízás teljesülésének napjáról is. Továbbá szakértői segítség mellett lehetőségük van kiválasztani a Programban aktuálisan elérhető nyíltvégű befektetési alapok kínálatából a számukra legmegfelelőbbet.