A következő órákban érkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők

Hírek2022. feb. 24.MTI

A következő órákban érkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában.

A közmédia tudósítója a záhonyi határátkelőről bejelentkezve azt mondta, a rendőrség tájékoztatása szerint több órát is várakozniuk kell a Magyarország irányába érkezőknek, de a nagyobb magyar határátkelőhelyeken egyelőre ez nem látható.

Mint mondta, ennek oka, hogy a torlódás az ukrán oldalon jelentkezik, az pedig több száz méterre van a magyarországi határátkelőhelytől.

Ha az ukrán oldalon feltorlódik a kocsisor, abból itt sokat nem lehet érezni - mondta, hozzátéve, az ukrán hatóság "csöpögtetve" engedi át az autósokat.

A tudósító szerint Kijevből több mint tíz óra az út a magyar határig, ezért úgy kell számolni, hogy később lehet majd a érezni a tömeget az ukrán-magyar határon.

Autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. (MTI/AP/Jevhen Maloletka, MTI/AP/Emilio Morenatti)

Elmondta azt is, sajtóhírek szerint rakétatámadás ért két nem olyan távoli nagyvárost, Ivano-Frankivszkot, ami 250 kilométerre van Nyíregyházától és Lemberget (Lvivet), ami 350 kilométerre van. A tudósító szerint nem feltétlenül indít el menekültáradatot a támadás, "de benne van a pakliban".

A police.hu adatai szerint a barabási, a beregsurányi, a lónyai határátkelőhelyeken a belépő személyforgalomban egy óra a várakozási idő, Tiszabecsen két óra, Záhonynál pedig a belépő személy- és autóbuszos forgalomban egy-egy órát kell várni az átkelésre.