Országos egyetemes villamosenergia-szolgáltatóvá válik az MVM Csoport

Hírek2022. feb. 24.Növekedés.hu

Az MVM Zrt. megvásárolja az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t. A tranzakció zárása után az MVM Csoport nyújtja a teljes hazai egyetemes szolgáltatást a földgáz- és villamos energia területén valamennyi lakossági ügyfélnek. Az érintett ügyfeleknek semmilyen teendője nincs, a villamosenergia-ellátás folyamatosan garantált, a változásról az ügyfelek a megszokott kommunikációs csatornákon teljes körű tájékoztatást kapnak majd. A tranzakció zárására a szerződésben meghatározott feltételek teljesülését követően kerül sor.

Az MVM Zrt. és az E.ON Hungária Zrt. 2022. február 23-án írt alá megállapodást arról, hogy az MVM Zrt. megvásárolja az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t, ezzel az MVM Csoport válik a hazai egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásra jogosult felhasználók kereskedő partnerévé. A tranzakció zárását, a szükséges engedélyek megszerzése és hasonló tranzakciókban szokásos zárási feltételek teljesítését követően 2022 tavaszára tervezik a felek.

A tranzakció a Dunántúlon, illetve a Tiszántúlon csaknem 2,5 millió ügyfelet érint, akik jelenleg egyetemes szolgáltatásként vásárolják a villamos energiát az E.ON Áramszolgáltató Kft.-től.

Az érintett ügyfeleknek egyelőre semmilyen teendője nincs, a megszokott módon intézhetik ügyeiket, a változásokról pedig folyamatos tájékoztatást kapnak. Az értékesítés nem érinti az E.ON Hungária Csoporttal versenypiaci szerződésben álló ügyfeleket, számukra a vállalatcsoport a jövőben is változatlanul biztosítja a villamosenergia-szolgáltatást.

Stratégiai kérdésnek tartjuk, hogy ennek a tranzakciónak a következményeként az MVM Csoport végzi a teljes egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatást Magyarországon. Ennek a történelminek is mondható portfólió-bővülésnek köszönhetően az MVM már közel 10 millió lakossági és üzleti ügyfélnek szolgáltat energiát országszerte és a határainkon túl

– mondta Dr. Czepek Gábor, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója.

Az E.ON Hungária Csoport több mint két évtizede van jelen Magyarországon. A magyar energetikai piac meghatározó szereplőjeként a jövőben is azért dolgozunk, hogy több millió ügyfelünk számára biztosítsuk a megbízható villamos- és gázhálózati szolgáltatást, kiszolgáljuk versenypiaci ügyfeleinket, és fenntartható energetikai szolgáltatásainkkal partnereik legyünk a most zajló energiaátmenetben

– mondta Kiss Attila, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

Magyarország energetikai vállalatai kulcsfontosságú szerepet töltenek be az ország működtetésében és a jövő nemzedékek életfeltételeinek biztosításában. Alapvető nemzeti érdek ezért, hogy ezek a vállalatok sikeresek legyenek a saját üzleti stratégiájuk megvalósításában, és hatékonyan támogassák az ország, sőt a régió energiastratégiai céljait.

Az elmúlt évtized sikeres építkezésének eredményeként az állami tulajdonú MVM Csoport jelentős regionális jelenléttel bíró, modern nagyvállalattá fejlődött. A vállalatcsoport az energetikai értéklánc minden szegmensében jelen van, fókuszában a hazai fogyasztók villamosenergia- és földgázellátásának biztosítása áll, ugyanakkor aktívan részt vesz a szektor innovációs projektjeiben.

A hazai energiahatékonysági szolgáltatások meghatározó szereplőjeként az MVM a fenntartható jövőt szem előtt tartva elkötelezett a karbonsemleges technológiák fejlesztése és a személyre szabott megoldások iránt, amelyeket már közel tíz millió lakossági és üzleti ügyfél számára tesz elérhetővé.

Az E.ON Hungária Csoport két évtizede a magyar energiapiac meghatározó szereplője. A vállalatcsoport Magyarországon a jövőben a villamos- és földgáz hálózatok fejlesztésre és üzemeltetésére, illetve a versenypiaci energiakereskedelemre koncentrál, valamint olyan energetikai megoldásokat kínál ügyfeleinek országszerte, amelyekkel maguk is költséghatékonyabbá és környezettudatosabbá válhatnak.

A magyar gazdaság jelentős energiavállalataként az E.ON Hungária Csoport fő céljai a fenntarthatósági törekvések támogatása, ügyfelei minél magasabb színvonalú kiszolgálása, valamint Magyarország és a magyar gazdaság sikeréhez való hozzájárulás. Az E.ON Áramszolgáltató Kft. értékesítése illeszkedik a nemzetközi E.ON csoport és az E.ON Hungária Csoport növekedési stratégiájába.

A következő másfél évben a két vállalat megosztja egymás között az átvételre kerülő szolgáltatás technikai feltételeinek biztosítását annak érdekében, hogy az átállás jól szervezett módon, gördülékenyen történjen.

Az MVM az E.ON Hungária 25%-os tulajdonosa. A mostani megállapodás támogatja a vállalatcsoportok hosszú távú stratégiáját és hozzájárul portfólióik optimalizálásához.