ITT A LISTA A LEGJOBBAN FIZETETT FUTBALL-EDZŐKRŐL

Hírek2023. okt. 28.H. L.

A legjövedelmezőbb szerződést Roberto Mancini írta alá, havi közel egymilliárd forintot keres Szaúd Arábiában.

A labdarúgás legjobban fizetett edzői olyan tapasztalt személyek, mint például Jürgen Klopp, Pep Guardiola és Roberto Mancini nagy sikereket értek el, és jövedelmező szerződéseket kötöttek topklubokkal - írja a Richest magazin, amely listát közölt a legjobban fizetett edzőkről.

10.Massimiliano Allegri, Juventus:9,6 millió dollár

Massimiliano Allegri Olaszországban nagyra becsült edző, aki gyors észjárásáról és ravasz taktikájáról ismert.

Allegri játékosként a 19 éves pályafutása alatt tizenegy csapat színeiben lépett pályára. Allegri az olasz harmadosztályban, az Aglianese csapatánál lett futballmenedzser.

A hírnévre 2008-ban tett szert, amikor a Sassuolóhoz került, és a harmadosztályból feljuttatta csapatát a másodosztályba. Miután az olasz bajnokságban öregbítette hírnevét, 2014-ben csatlakozott a Juventushoz, és trófeákkal teli első szezonját élte meg.

9.Jorge Jesus, Al Hilal:10,6 millió dollár

Jesus 1990-ben kezdte vezetői karrierjét a portugál labdarúgó-bajnokságban szereplő Amora FC-nél. 2009-ben a portugál óriás Benfica szerződtette, ahol hat szezon alatt tíz trófeát nyert és két európai kupadöntőbe jutott.

2019-ben Dél-Amerikába a brazil Flamengo szerződtette; Jesus megnyerte a Copa Libertadorest és a brazil bajnokságot. Jorge Jesus 2023-ban csatlakozott a szaúdi Al Hilal klubhoz.

8.Erik ten Hag, Manchester United:11,1 millió dollár

Eric ten Hag nem csak edzője a játékosainak, hanem tanárja és szigorú fegyelmezője is. Fiatalon kezdte edzői pályafutását, és gyorsan nevet szerzett magának.

Ten Hag játékosként nem volt különösebben sikeres. A Manchester United 2022-ben le is szerződtette a klubhoz, ahol hároméves szerződést írt alá. 

7.Jürgen Klopp, Liverpool:11,1 millió dollár

Visszavonulása után átvette a Mainz 05 irányítását, amit 2008-ban hagyott ott, hogy a Borussia Dortmundot irányítsa; Dortmundban kultikus hőssé vált, és többszörös bajnoki címmel letaszította a trónról az örökös győztes Bayern Münchent.

Ezután Angliában hároméves szerződést kötött a Liverpoollal. Klopp liverpooli időszaka sikertörténetnek számít; 30 év után először nyert bajnoki címet a klubnak.

6. Mauricio Pochettino, Chelsea:11,69 millió dollár

Mauricio Pochettino játékosként nagyszerű karriert futott be, de edzőként még ennél is többet ért el. Régi klubja, az Espanyol menedzserének nevezték ki, hogy elkerüljék a kiesést. 

2013-ban Angliában, a Championshipben szereplő Southampton csapatát irányítta. Pochettino akkor került reflektorfénybe, amikor kinevezték a Tottenham Hotspur edzőjének; a klubnál túlteljesítette az elvárásokat, és 2021-ben az európai kupadöntőbe vezette őket.

2023-ban a Chelsea-hez szerződött, ahol a feladata, hogy visszahozza a klubot a dicsőségbe.

5.Thomas Tuchel, Bayern München:12,8 millió dollár

A társai által "A professzornak" nevezett Tuchel egy súlyos sérülés miatt fiatalon abbahagyta a futballt. Tuchel 2022-ben rövid szabadságra ment, miután elhagyta az angol Chelsea-t.

2023 májusában hívták vissza a német Bayern München irányítására, ahol két és fél évre szóló szerződést írt alá.

4.Diego Simeone, Atlético Madrid:16,1 millió dollár

Az Atlético Madrid történetének legsikeresebb menedzsereként érdemelte ki a helyét.

2011-es kinevezését követően a feladata: a lehető legversenyképesebbé kell tennie a csapatot, ezt folyamatosan teljesítette. A klub élén tizenegy bajnoki címet nyert.

Négyszer hosszabbított szerződést a klubbal; 2021-ben hároméves szerződést kötött.

3.Steven Gerrard, Al Ettifaq:18,8 millió dollár

Steven Gerrard a foci élő legendája, hiszen 17 évet töltött szülővárosa klubjánál, a Liverpoolnál, ahol kilenc trófeát nyert. Gerrard 2018-ban kezdte meg menedzseri karrierjét, a skót Rangersnél, ahol sikeres időszakot töltött el.

Felkeltette a szaúdi klub, az Al Ettifaq figyelmét, akik szerződtették őt. Gerrard 2023-ban kötött szerződést a klubbal három évre.

2. Pep Guardiola, Manchester City:24,5 millió dollár

Edzőként elért eredményei beárnyékolták játékosként elért sikereit.

Guardiola régi klubját, a Barcelonát kezdett el menedzselni, a klubnál rekordot állított fel, 3 év alatt 14 bajnoki címet nyert, ami a legsikeresebb korszakuk.

Mansour sejk 2016-ban hozta őt, hogy segítsen a Manchester Cityt új magasságokba repíteni. 

1.Roberto Mancini, Szaúd-Arábia: 32 millió dollár

Szaúd-Arábia nemzeti labdarúgó-szövetsége az olasz Roberto Mancinit szerződtette a vezetésre.

Roberto Mancini az Inter Milannal és a Manchester Cityvel, rendkívül sikeres volt. Mancini 2023-ban a legjövedelmezőbb futballszerződést írta alá edzőként a szaúd-arábiai válogatottal.