A lisztkukacok emberi táplálékként történő felhasználását engedélyezték az EU-ban

Hírek2021. jan. 16.Növekedés.hu

Az olaszországi Parma-ban működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) első ízben engedélyezte, hogy a gyászbogarak lárváit természetes formájukban vagy porrá őrölve és tésztába keverve étkezési célra használják fel, olvasható a dw.com hírportálon. A döntést az Európai Bizottságnak még jóvá kell hagynia.

A gyászbogarak lárváit már széles körben használják halak és hüllők táplálására.

A döntés alapján a gyászbogarak (Tenebrio molitor) általában hüllők és halak táplálására szolgáló lárvái lehetnek az „újszerű élelmiszer” első példányai, amelyek az Európai Bizottság jóváhagyása esetén engedélyt kapnak az EU-szintű értékesítésre.

A gazdag fehérje, zsír és rost tartalmú lárvák fogyaszthatóak természetes formában, vagy megszárítva és porrá őrölve kekszekbe és galuskákba keverve, amennyiben eredeti táplálékuk nem tartalmazott mérgező anyagokat, határozott az olaszországi székhelyű hatóság.

Az EFSA élelmiszer-kutatója, Ermolaos Ververis kijelentette: az élelmiszeripar és a tudományos közvélemény komolyan érdeklődik az „ehető rovarok” iránt.

A gyászbogár-lárva lehet az első jóváhagyott tagja annak a 15 rovarfajból álló vizsgálati csoportnak, amelyet egy 2015. évi EU-irányelv értelmében az EFSA 2018-ban kockázat-elemzés alá vetett. A Szervezet az eddigiek során 156 „új élelmiszer” javaslatot fogadott be. Szerepelnek közöttük algaszármazékok is.

Sok európaiban a rovarfogyasztás még undort vált ki, állítja Giovanni Sogari, az University of Parma fogyasztás-kutatója. „A lehetőség biztosítása esetén azonban az elutasító hozzáállás idővel változhat”.

A világ más részein, így Afrikában és Közép-Amerikában a rovarok rágcsálása, főzési alapanyagként történő felhasználása, sőt, a lárvás burgerek fogyasztása régóta elfogadott gyakorlat, annál is inkább, mivel a nagy tömegű húsfogyasztást a klímaváltozás egyik tényezőjének tekintik.

Két EU-tagállam, Ausztria és Németország, már adott ki egyedi engedélyeket rovaralapanyagú kekszek előállítására.

 Világszerte több ezer rovar válhat lehetséges élelmiszer-alapanyaggá. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2013-ban már felvetette, hogy „a rovarok fogyasztása segíthet az élelmiszer-ellátás biztonságának megteremtésében”.

Az akár biohulladékkal táplált rovarok jelentősen kevesebb vizet használnak fel, mint az állatok és egyszerűbben is tenyészthetőek, állította a FAO.

A sertések például 10-100-szor több üvegházhatású gázt termelnek kilogrammonként, mint a gyászbogár-lárvák

szögezte le a FAO.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egyes rovarfajok – elsősorban életfeltételeik elveszítése, az intenzíven művelt mezőgazdasági területek térnyerése, a városiasodás és a növényvédő-szerek alkalmazása miatt - a következő évtizedekben kipusztulhatnak.

Az EFSA arra hívta fel a figyelmet, hogy a rovarfélék fehérjéinek hasznosságát esetenként túlértékelik. Ügyelni kell esetleges allergiák kialakulásának veszélyeire is.