Kínában romlik a járványhelyzet: 28 millió embert tettek karanténba

Hírek2021. jan. 16.Sz.A.

A Pekingtől északra fekvő Hebei tartományban tört ki újra a koronavírus járvány. Május óta a legtöbb, 144 új fertőzést és egy halálesetet jelnettek a kínai statisztikai hivatal szerint. Összesen 28 millió emberre terjesztették ki a teljes kijárási tilalmat.

Tavaly május óta nem látott számú új fertőzést regisztráltak Kínában, ahol jelenleg ezer beteget kezelnek koronavírus miatt - írja a New York Times.

A vírus most a Pekingtől északra fekvő Hebei tartományban ütötte fel a fejét, a térségben 28 millió embernek rendeltek el teljes karantént.

A hivatalos statisztikai adatok szerint 144 új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt, és egy beteg elhunyt a fertőzés szövődményei következtében, ez most a legrosszabb adat a járvány tavaly tavasszal levonult hulláma óta.

A lap sanghaji tudósítója szerint a kínai hatóságok - a meghirdetett zéró tolerancaia jegyében - naponta kétmillió embert teszteltek a tartományban annak ellenére, hogy aránylag kevés az új fertőzés.

Sokan azonban távoli fenyegetésként tekintettek már a vírusra, és a korábban bevezetett óvintézkedéseket lazábban kezelték.

Az elmúlt hónapokban az országban mindenki visszatérhetett a járvány előtti hétköznapi életéhez:

tele vannak az éttermek, kávézók és a színházak is. Sanghajban azonban most ismét ellenőrzik az okostelefonok lokáció meghatározásokon keresztül, hogy ki járt a fertőzés sújtotta területeken. Bejelentési és karantén kötelezettség érvényes azokra a személyekre, akik a kockázatosnak minősülő területekről érkeztek vissza.

Ezen kívül a fertőzöttek esetében azonnal nagyon szogorúan és széles körben lefolytatják a kontaktkutatást.

Kínában a hivatalos adatok szerint eddig 4787-en haltak meg a fertőzésben, zömében Vuhanban és Hupei tartományban.