A Lufthansa tízezer alkalmazott elbocsátására kényszerül

Hírek2020. ápr. 27.Növekedés.hu

Nincs esély arra, hogy a vállalat helyzete 2023 előtt egyensúlyba kerüljön.

A koronavírus-járvány kitörése előtt a Lufthansa, Európa legnagyobb légiközlekedési csoportja világszerte mintegy 130 000 dolgozót foglalkoztatott és 760 repülőgépet tartott üzemben - olvasható az oe24.at hírportálon.

A vállalat vezérigazgatója, Carsten Spohr bejelentette: a Lufthansa saját erejéből képtelen megoldani a válság által okozott problémákat. Az év első három hónapjában az üzemi veszteség elérte az 1,2 milliárd eurót, a második negyedév pedig várhatóan még rosszabb eredményt hoz. A hitelek törlesztésére évi 1 milliárd eurót kell kifizetni. A Lufthansa a belátható jövőben nem lesz képes a gazdálkodáshoz szükséges tőkekövetelmények teljesítésére. A túlélés biztosítása érdekében egy közel 10 milliárd eurós pénzügyi csomagról tárgyal a német, az osztrák, a svájci és a belga kormányokkal.

Carsten Spohr szerint nincs esély arra, hogy a vállalat helyzete 2023 előtt egyensúlyba kerüljön. Akkor azonban már minden a korábbiaktól eltérően alakul majd.

Mi voltunk az első ágazat, amelyet ez a világméretű válság megrázott és mi leszünk az utolsó, amely kilábalhat

mondta a Lufthansa főnöke.

A járványon csak akkor lehet túllépni, ha világszerte rendelkezésre áll egy védettséget biztosító oltóanyag. Amíg ez nem valósul meg, a biztonság és a szabadság közötti egészséges arányt kell megtalálni.

Carsten Spohr egy belső levélben arról tájékoztatta munkatársait, hogy a válság miatt 10 000 munkahelyet kell megszüntetni. A vállalat flottája is karcsúsításra kerül, körülbelül 100 repülőgépet kivonnak a forgalomból.

A leépítés részleteiről tárgyalásokat folytatnak a szakszervezetekkel.