A maffia próbálja átvenni a nehézségekkel küzdő olasz vállalkozásokat

Hírek2020. ápr. 13.Növekedés.hu

Bűnöző szervezetek élelmiszert osztanak és kamatmentes hiteleket folyósítanak Olaszországban, hogy kiterjeszthessék befolyásukat, figyelmeztet a maffia-ellenes publicista, Roberto Saviano.

A thelocal.it hírportálon olvasható cikk szerint olasz maffia-csoportok arra készülnek, hogy megkaparintsák a koronavírussal harcban álló ország nehézségekkel küzdő vállalkozásait. Nagy szükség lenne európai forrásokra a viharvert gazdaság megerősítéséhez, véli a szerző.

Roberto Saviano elsősorban a „Gomorrah” című, a dél-olaszországi Camorra klán tevékenységéről írott könyvéről ismert. Szakértője a maffia-csoportok működésének, annak, mennyire sikeresen léptek túl a kábítószer-kereskedelmen és más tiltott üzelmeken, illetve hogyan hatoltak be világszerte jogszerű üzleti vállalkozásokba és ágazatokba.

Saviano szerint bűnöző szervezetek alapvető napi cikkekkel látják el a legszegényebb olasz embereket. Olaszország déli fővárosában, Nápolyban a bankok, a Camorra parancsára, törölték az adósságok kamatait. Vajon miért? Szívességek ellenében, mondja a szakértő.

E szívességek lehetnek szavazatok. Máskor a kedvezményezettek megengedik, hogy a maffia jelenlétének eltitkolása érdekében nevük egyes szerződéseken szerepeljen.

Roberto Saviano, aki jelenleg New York-ban él, hosszú ideje rendőrségi védelem alatt áll, mivel a „Gomorrah” megjelenése után halálos fenyegetéseket kapott.

A szakértő nyilatkozata ugyanazon a napon jelent meg, amikor a német Die Welt napilap figyelmeztetett: ha Angela Merkel kancellár „nem áll a sarkára” és nem utasítja vissza Olaszország követelését az úgynevezett koronakötvény, a közös európai adósság kibocsátására, a maffiának tesz szívességet.

Több hét elhúzódó vita után az EU pénzügyminiszterei megállapodtak arról, hogy egy 500 milliárd eurós mentőcsomagot állítanak össze a koronavírus által súlyosan érintett európai országok megmentésére. A közös európai hitelfelvételre irányuló olasz-francia kérést azonban elvetették.

Az olasz maffia már alig várja az új brüsszeli pénzesőt

írta a Die Welt szakújságírója, Christoph Schiltz. Óvta Európát attól, hogy „korlátlanul” és „bármilyen ellenőrzés nélkül” folyósítson segélyeket.

A Die Welt cikkét azonnal visszautasította az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio. Azt mondta a Rai1 televízió munkatársának: az írás

szégyenletes és elfogadhatatlan.

A cikkel kapcsolatos kérdésre Roberto Saviano azt válaszolta: az alapfeltételezés „ésszerű”, de félreértésen alapul.

"Pontosan az ellenkezőjéről van szó” mondta. „A maffia éppen hogy a válságra vár.”

A pénzügyi problémákkal küzdő vállalatok, mondta, hamarosan új, a maffiához kapcsolódó partnerek körében találják magukat.

„Valaki betársul, beszáll az üzletbe” mondta.

Nem arról van szó, hogy bárki pisztollyal a kezében érkezik. Pénzügyi tanácsadók érkeznek, akik egy bizonyos ponton azt mondják: ezekkel a partnerekkel dolgozunk együtt, ezekkel a partnerekkel bonyolítjuk a pénzügyeket.

Az elmúlt hónapban a La Repubblica olasz napilapnak adott nyilatkozatában Roberto Saviano arra figyelmeztetett: a különböző maffiák által átszőtt gazdasági ágazatok közül sok szorosan kötődik a koronavírus járványhoz.

Nézzük meg, hová fektettek be a maffiák az elmúlt évtizedekben? A szolgáltató ágazatokba: éttermekbe, takarító, fertőtlenítési, víz-tisztítási, szállítási, temetkezési, olajipari és élelmiszer-forgalmazási vállalatokba. Ezeken a csatornákon termelik a pénzt

mondta Roberto Saviano