A magyar egyetemeket egyre magasabban jegyzik

Hírek2022. ápr. 10.Növekedés.hu

A felsőoktatás megújulásának sikerét jelzi, hogy a hazai intézmények tovább javították helyezéseiket a brit QS egyetemi világrangsorának tudomány- és szakterületi listáin - hívja fel a figyelmet az ITM.

A napokban megjelent rangsor alapján tíz magyar egyetem szerepel a világ legjobbjai között: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem (SE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

Míg tavaly a hazai felsőoktatási intézmények 47 szakterületi listán képviseltették magukat, idén már 56 rangsorban jelennek meg képzéseikkel. A legtöbb szakterületi listára az ELTE (15), a BME (13) és az SZTE (9) került fel. A legnagyobb pozíciójavulást több mint száz helyet előrelépve a BCE könyvelheti el a társadalomtudományok és menedzsment területen. Előkelő helyezést ért el továbbá a BME mérnöki és technológiai területen (211.), a SE élettudományok és orvostudomány területen (262.), valamint az ELTE természettudomány területen (287.)

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kifejtette: idén több mint 1000 milliárd forint költségvetési forrás hasznosul a megújult magyar felsőoktatásban. A GDP közel két százalékát kitevő ráfordítással Magyarország Európa élvonalába tartozik. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb finanszírozási struktúrában az intézmények számszerűsíthető mutatók teljesítését vállalják, ezek közé tartozik a nemzetközi rangsorokban elért előrelépés is. Az egyetemek felmért igényeik alapján a következő években további 2700 milliárd forintot kapnak újabb beruházásaikra. A valaha volt legnagyobb fejlesztési program első üteme már megkezdődött, a kormány húsz felsőoktatási intézmény vagy együttműködő partnere számára biztosított összesen közel 200 milliárd forintot. Az egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.