A magyar földgázellátás új korszaka: sikeresen lefejtették az első cseppfolyósított gázszállítmányt

Hírek2021. jan. 4.Növekedés.hu

Lefejtették és visszagázosították a horvátországi Krk-terminálon azt az első cseppfolyósított gázszállítmányt (LNG), amely Magyarországra érkezik.

A horvátországi Krk LNG visszagázosító terminálban sikeresen lefejtették a cseppfolyósított gázszállítmányt, amelyet az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. horvátországi leányvállalata, az MFGK Croatia d.o.o. számára szállítottak le – tájékoztatott az MVM. 
A Tristar Ruby nevű tankerhajó 2021. január 1-jén kötött ki a Krk LNG terminálban 91 millió m3 gázegyenértékű LNG szállítmánnyal, ami egyben a Magyarország és Horvátország számára is stratégiai jelentőségű új földgázellátási útvonalnak számító létesítmény kereskedelmi üzembeállását és az MFGK Krk LNG terminálbeli szerepvállalásának kezdetét is jelentette.
Az MFGK 2020. június 5-én írta alá azt a megállapodást, amely szerint megközelítőleg hét éves leszállításra összesen 6,75 milliárd köbméter kapacitást kötött le, a január 1-i szállítmány a csomag első eleme.
A Krk LNG terminál üzembeállásával és az LNG-beszerzés megindulásával új korszak kezdődik a magyar földgázellátásban.
A Krk LNG terminál és a megkötött forrásszerződések révén valódi forrás-és útvonaldiverzifikáció valósul meg Magyarország számára, mivel hazánk az MFGK révén kereskedelmi összeköttetésbe került a globalizálódó LNG piaccal és a magyar piacon és az egész régióban eddig nem elérhető földgázforrásokhoz és új piaci szereplőkhöz is közvetlenül hozzáfér. Az MFGK által a terminálban beszerzett LNG források kizárólag nyugat-európai piaci szereplőktől érkeznek.
Az MFGK Krk LNG szerepvállalása az MVM Csoport földgáz forrás- és útvonaldiverzifikációs, valamint regionális terjeszkedési stratégiai célkitűzésével is összhangban áll. A Krk LNG terminálon keresztüli LNG beszerzéssel az MVM Csoport még nagyobb mértékben járul hozzá a hazai és regionális ellátásbiztonsági törekvésekhez. Az MFGK Krk LNG szerepvállalása továbbá illeszkedik az MVM Csoport hat piacot (Ausztria, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Szerbia, Románia) célzó regionális növekedési stratégiájába, mivel a terminálban történő kapacitáslekötés és a forrásbeszerzés mellett a Társaságcsoport az MFGK 2020-ban alapított helyi leányvállalata révén közvetlenül is belép a horvátországi földgázpiacra.
Magyarország számára gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés az ország biztonságos, több forrásból és több útvonalon történő földgázellátása.
Hazánknak kiemelt érdeke fűződött a horvátországi Krk-szigeten létesült évi 2,6 milliárd m3 kapacitású LNG visszagázosító terminál 2021. január 1-i üzembeállásához, mivel általa földrajzi közelségbe került a globalizálódó LNG piacokhoz való közvetlen hozzáférés lehetősége.
A Krk LNG-ben történő magyar szerepvállalás kérdését a Kormány kiemelt fontosságúként kezelte, ami az új Nemzeti Energiastratégiában is tételesen megjelenik.
A Krk LNG az Európai Unió földgáz forrás-és útvonaldiverzifikációs törekvéseibe is illeszkedik, mivel a terminál az Észak-Déli Gázfolyosó egyik végpontja, a közép- és délkelet-európai energetikai összeköttetésekről szóló kezdeményezés egyik prioritásprojektje, továbbá a 2016-ban elfogadott, a cseppfolyósított földgázra és a földgáztárolásra vonatkozó uniós stratégiával is összhangban van. Az EU az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből 101,4 millió EUR pénzügyi forrással támogatta a terminál megvalósulását.
A horvátországi Krk LNG terminált kereskedelmi üzembe helyező első, magyar piaci szereplő számára beérkezett LNG szállítmány a regionális földgáz-ellátásbiztonság erősítését célzó többéves horvát-magyar együttműködést is megkoronázza, egyúttal Horvátország és Magyarország közösen elért sikerének méltó jelképéül is szolgál.