A magyar gazdaság újraindítását segíti a 2,2 milliárdos Irinyi Terv

Hírek2021. jún. 23.Növekedés.hu

A kormány célja, hogy segítse a magyar gazdaság újraindulását, ennek egyik eszköze az Irinyi Terv, amely keretén belül 2,2 milliárd forinttal támogatja a legkiválóbb vállalkozásokat.

A kormány célja, hogy segítse a magyar gazdaság újraindulását, ennek egyik eszköze az Irinyi Terv is, amelyel a legkiválóbb vállalkozásokat támogatja. A magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztését és piacra vitelét támogató iparstratégiai programban 2,2 milliárd forint költségvetési forrás áll majd a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére jelentette be György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A programra június 28-ától lehet beadni a kérelmeket - tette hozzá az államtitkár, hozzátéve

Magyarország akkor erős, ha minél több hazai márka és magyar tulajdonú vállalat alkalmaz korszerű zöld technológiát, és munkavállalóiknak biztos megélhetést nyújtva világszínvonalú termékeket állít elő.

A programban a 2016-os indulása óta 54 cég nyert el mintegy 8 milliárd forint támogatást, aminek felhasználásával közel 20 milliárd forint értékű beruházás valósulhatott meg.

Az Irinyi Terv iparstratégiai támogatási programban elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás maximális összege négyszázmillió forint, míg a legkisebb támogatható projektméret 125 millió forint úgy, hogy a beruházáshoz nyújtható támogatás összegének el kell érnie az ötvenmillió forintot.

Azért, hogy minél több vállalkozás részesülhessen támogatásban, a korábbi gyakorlatnak megfelelően a támogatási intenzitás várhatóan idén is egységesen 35 százalékos lesz.

A megítélt összegeket a vállalkozások többek között kapacitás- és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonysági és megújuló energia használatát célzó beruházásra fordíthatják.

A támogatási kérelmeket 2021. június 28. és 2021. július 11. között lehet az Elektronikus Pályázó Tájékoztató Felületen benyújtani.