MKIK-GVI: A vállalkozások harmada legfeljebb 2 hónapra elegendő saját tartalékkal rendelkezik

Hírek2021. jún. 23.MTI

A pénzügyi kötelezettségek teljesítése a cégek negyede-harmada számára egyáltalán nem, további egyharmaduknak pedig közepes nehézséget jelent - közölte az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).

Az elemzésben szereplő adatok a GVI legutóbbi féléves konjunktúra felméréséből származnak, amelynek keretében 2021 áprilisában 2790 hazai vállalkozást kérdezték meg pénzügyi helyzetéről, az állami támogatások igénybevételéről.

A közlemény szerint a vállalkozások egytizede számára folyamatosan súlyos nehézséget jelent pénzügyi kötelezettségeinek való megfelelés

Legkevésbé az ipari cégek szembesültek problémákkal a pénzügyi kötelezettségek teljesíthetősége szempontjából, míg a szolgáltató cégek körében kiemelkedően a legmagasabb azon vállalkozások aránya, amelyek számára nagy nehézséget jelent a pénzügyi kötelezettségek teljesítése.

Az elemzés szerint 2021 áprilisában a vállalkozások közel ötöde számolt be arról, hogy tartalékai több, mint egy évre elegendőek a pénzügyi kötelezettségek teljesítéséhez.

A vállalkozások mintegy harmada legfeljebb 2 hónapra elegendő saját tartalékkal rendelkezik

A legtöbb cég a kedvezményes hitelt vette igénybe, a legkevesebben a hitelmoratórium lehetőségével éltek az elérhető támogatási formák közül - közölte az MKIK GVI.

Az elemzés szerint a cégvezetők várakozásai egyértelműen pozitívabbak a fő tevékenységük nyereségességének mértékét illetően. A vállalatvezetők 31 százaléka a nyereségesség növekedésére számít, 39 százaléka vélekedett úgy, hogy a nyereségesség nem fog változni a következő fél évben, 21 százalék pedig a csökkenésére számít a következő 6 hónapban. Mindössze 8 százalék várja azt, hogy cége veszteségessé válik,vagy veszteséges marad - tájékoztatott az MKIK GVI.