A magyar GDP kétharmadát lopták el az amerikai Covid-alapokból

Hírek2021. dec. 22.Sz.A.

A gazdasági helyreállítást és munkahelymegtartást célzó 3400 milliárd dollárból mintegy 100 milliárd dollárt - közel 33 ezer milliárd forintot - vettek fel jogtalanul, vagy sikkasztottak el az USA-ban az amerikai titkosszolgálatok szerint. Az összeg a magyar GDP kétharmada.

Közel 100 milliárd dollárt loptak el a koronavírus miatti gazdasági recessziót ellensúlyozni célzó amerikai állami támogatású gazdasági programokra kifizetett 3400 milliárd dollárból - írja az AP hírügynökség amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

A lopás elsősorban a munkahelymegőrző támogatásokat érinti, illetve azokat az állami forrásokat, amelyeket a pandémia miatt a munkahelyüket elvesztett alkalmazottak kárpótlására szántak.

A becsléshez az amerikai munkaügyi minisztérium és a kisvállalatokat segítő hivatal, a Small Business Administration adatait használták fel - az igazságügyi minisztérium Covid támogatásokkal kapcsolatos csalásokkal foglalkozó tisztviselője szerint.

A lopások által érintett közel száz milliárd dollárból a legnagyobb tétel, 87 milliárd dollár "munkanélküli segély", amit jogtalanul vettek fel az igénylők.

Eddig az ellopott pénzek töredékét, mindössze 2,3 milliárd dollárt sikerült visszaszerezni, és az ügyben jelenleg 900 bűnvádi eljárás van folyamatban, és száz főt már le is tartóztattak - írja a hírügynökség.

Az ellopott összeg a teljes alaphoz képest három százalékos arányú, de összehasonlításképp a teljes magyar GDP kétharmadát teszi ki.

Az USA-ban a járvány következtében átmenetileg 15 százalékos szintre emelkedett a munkanélküliségi ráta, amely viszonylag hamar, négy százalék környékére esett vissza, és jelenleg 3,9 százalékon áll.