Lecsapnának az európai fedőcégekre

Hírek2021. dec. 22.Növekedés.hu

Az Európai Bizottság ma kulcsfontosságú kezdeményezést terjesztett elő a fedőcégek helytelen adózási célokra való felhasználása elleni küzdelem érdekében.

A mai javaslattal a Bizottság azt kívánja biztosítani, hogy az Európai Unióban működő, gazdasági tevékenységet egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben folytató jogalanyok ne részesülhessenek adókedvezményekben, és ne rójanak pénzügyi terhet az adófizetőkre.

Célja továbbá, hogy megvédje az EU fellendülése szempontjából kulcsfontosságú egyenlő versenyfeltételeket az európai vállalkozások túlnyomó többsége számára, és biztosítsa, hogy a hétköznapi adófizetőket ne sújtsák további pénzügyi terhek azok miatt, akik megpróbálják elkerülni a méltányos részesedésüket az adózásban - olvasható az ec.europa.eu cikkében.

Noha a fedőcégek vagy postafiókcégek hasznos kereskedelmi és üzleti funkciókat tölthetnek be, egyes nemzetközi csoportok, sőt magánszemélyek is visszaélnek velük agresszív adótervezés vagy adókijátszás céljából.

Egyes vállalkozások olyan joghatóságokban található fedőcégek felé irányítják a tőkemozgásokat, ahol nincs, vagy nagyon alacsony az adó, vagy ahol az adók könnyen kijátszhatók. Hasonlóképpen, egyes személyek a lakóhelyük szerinti országban vagy az ingatlanvagyonuk helye szerinti országban is használhatnak fedőcégeket eszközeik és ingatlanvagyonuk adókkal szembeni védelmére.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök a következőket mondta:

A fedőcégek továbbra is könnyű lehetőséget kínálnak a bűnözőknek az adókötelezettségekkel való visszaélésre. Az évek során túl sok botrány tanúi lehettünk a fedőcégekkel való visszaélés miatt. Kárt okoznak a gazdaságnak és a társadalom egészének, és méltánytalan többletterhet rónak az európai adófizetőkre. Ma magasabb szintre lépünk a visszaélésszerű adózási konstrukciók elleni, régóta fennálló küzdelmünkben és a nagyobb vállalati átláthatóság megteremtése terén. A fedőcégekre vonatkozó új nyomonkövetési és jelentéstételi követelmények nehezebbé teszik számukra a tisztességtelen adókedvezmények igénybevételét, a nemzeti hatóságok számára pedig megkönnyítik a fedőcégek által elkövetett visszaélések nyomon követését. Európában nincs helye azoknak, akik a szabályokat adókijátszás, adókikerülés vagy pénzmosás céljára használják ki: mindenkinek méltányosan ki kell vennie a részét az adózásból.

Paolo Gentiloni, a gazdaságért felelős biztos így nyilatkozott:

Ez a javaslat szigorítja a fedőcégekre vonatkozó szabályokat, és átláthatósági normákat állapít meg annak érdekében, hogy könnyebben leleplezhető legyen az ilyen jogi formákkal való adózási célú visszaélés. Javaslatunk olyan objektív mutatókat határoz meg, amelyek segítik a nemzeti adóhatóságokat a pusztán papíron létező cégek felderítésében: az ily módon leleplezett társaságokra új adóbevallási kötelezettségek fognak vonatkozni, és nem fognak tudni élni az adókedvezményekkel. Ez egy újabb fontos lépés az adókikerülés és adókijátszás ellen folytatott küzdelem terén az Európai Unióban.