A magyar mérnökök Szentesről hódították meg a világpiacot

Hírek2022. aug. 25.Növekedés.hu

A magyar mérnöki és szakmai tudás elismerését jelenti, hogy olyan, tisztán magyar tervezésű, Magyarországon gyártásba kerülő kapcsolócsaládot fejlesztettek ki a szentesi Legrand Zrt. szakemberei, amely a francia multinacionális vállalat nemzetközi kínálatába is bekerült.

Az idén 30 esztendős Legrand Zrt igazi privatizációs sikersztori azzal, hogy a szektor világpiaci vezetői közé tartozó francia multinacionális vállalat, a Legrand, nem a Magyarországon meglévő tevékenység elsorvasztására törekedett. Ellenkezőleg: a Kontakta-Kontavill szakmai tudására építve, a ma már 550 főnek munkát adó, 33 milliárdos forgalmú szentesi cég továbbfejlesztését tekintette céljának

- fejtette ki Károlyi László a Legrand Zrt. vezérigazgatója.

 

Miután a Legrand, a privatizáció után 30 milliárd forintos beruházással modernizálta a szentesi üzemet és a termelést, a magyar munkatársakat is egyre nagyobb mértékben bevonták a cég K+F tevékenységbe. Amikor pedig az ezredfordulón, a Legrand, globálisan öt fejlesztési pólusba szervezte tevékenységét a magyar szakemberek munkájának elismeréseként, a három európai központ közül az egyik Szentesen jött létre.

A 45 fős hazai fejlesztő csapat a 15 európai országban – főként a német nyelvterületen -, használt Schuko és a British Standard szerinti termékcsaládok fejlesztésében kapott szerepet akkor is, amikor 2012-ben, egy nemzetközi csapat  részeként a globális piacra kerülő Valena Allure és Life termékcsalád létrehozásában vállalt fontos szerepet. 

A fejlődés fontos mérföldköve, hogy a közel egymilliárd forintos befektetéssel, mostanra kifejlesztett és nemzetközi bevezetésre került SUNO termékcsalád már száz százalékig a magyarországi szakemberek munkáját dicséri. A magyar marketing team menedzselte a nemzetközi piacfelmérést, a szentesi K+F csapat végezte a több, mint két évig tartó termékfejlesztést és a szentesi gyárunkban zajlik majd a Legrand történetében első, úgynevezett „germán” dizájnvonalat követő SUNO termékcsalád gyártása is

- mondta el a vezérigazgató. Kiemelve, hogy a szentesi példa is jól mutatja, hogy az itthon felhalmozott szakmai tudást hasznosítva, a jelentős hozzáadott értékű termékek előállítására is komoly lehetőség van Magyarországon.