Háború: fokozódik a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél - Európa veszélyben

Hírek2022. aug. 25.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 182-dik napján:

- Zaporizzsjában Európa legnagyobb atomerőművét az oroszok le akarják választani az ukrán hálózatról, még úgy is, hogy ezzel a megkockáztatják a hűtőrendszerek katasztrofális meghibásodását – értesült a Guardian.

Volodimir Zelenszkij szerint Moszkva nukleáris katasztrófa szélére sodorta a világot. „Most az összes szomszédos régiót sugárszennyezés fenyegeti” – mondta a szerda esti beszédében az ukrán elnök, aki arra kérte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget,

hogy vegyék át az üzem állandó irányítását.

- Az ukránok Függetlenségi Napján Chaplyne városában, mintegy 145 kilométerre a Donyecktől, orosz rakétatámadás ért egy pályaudvart. A csapás következtében legalább 22-en meghaltak és 50-en megsebesültek.

A rakéták eltaláltak egy vonatot. Ahogy a mentési munkálatok folynak, a halálos áldozatok száma még nőhet is.

- Annak a 3 milliárd dolláros katonai segélynek, amelyet Washington a napokban jóváhagyott, egy része csak hónapok vagy évek múlva fog megérkezni Ukrajnába. Ezúttal az ukrán védelem hosszú távú megerősítése a cél.

- Boris Johnson az orosz invázió kezdete óta harmadszor látogatott Ukrajnába. A hamarosan leköszönő brit miniszterelnök bejelentette, hogy a korábbi támogatásokon felül 54 millió fonttal támogatják az ukrán erőket.

Johnson szerint Ukrajna „meg tudja és meg is fogja nyerni a háborút”.

- A megszállt ukrán területeket Moszkva népszavazásokkal csatolná Oroszországhoz. Az orosz vezetés arra utasította a tisztviselőit, hogy kezdjék meg Herszonban, Harkovban, Zaporizzsjában, valamint az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságokban a színlelt népszavazások előkészítését. A voksolásokra napokon vagy heteken belül sor kerülhet – állítja az amerikai hírszerzés.

- Annak kapcsán, hogy az oroszok perbe akarják fogni Mariupolban az ukrán hadifoglyokat, az Egyesült Államok külügyminiszterének szóvivője azt mondta: ez az igazságszolgáltatás megcsúfolása lenne.

- Oroszország azt állítja, hogy az ukrán invázió azért lassult le, mert a polgári áldozatok számát akarják csökkenteni. Az ukrán katonai hírszerzés szerint viszont az offenzíva azért veszített a lendületéből, mert Moszkva erőforrásbázisai kezdenek kimerülni.

Az oroszok oldalán "hihetetlen" mennyiségben fogy a hadianyag, főleg a tüzérségi lövedékek terén - erről már a NATO főtitkára beszélt egy német lapnak.

- Az ukrán védelmi miniszter még több fegyvert és Leopard harckocsikat kért Németországtól.

- Az Egyesült Királyság teljesen leállította az orosz üzemanyag-vásárlást. Összességében az orosz áruimport Nagy-Britanniába 97 százalékkal esett vissza a múlt évhez képest.