A Magyar Nemzeti Bank 250 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésbe

Hírek2021. ápr. 23.MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 250 milliárd forint osztalékot fizet a költségvetésbe a 255,4 milliárd forintos tavalyi nyereségéből - közölte az MNB.

A jegybank a támogatási programokon túl többletforrással is hozzájárul a válság kezeléséhez, a gazdaság újraindításához - tették hozzá.

Közölték: az MNB igazgatósága a nemzetgazdasági érdekeket és a korábbi évek nyereségéből felhalmozott jegybanki tartalék szintjét figyelembe véve döntött úgy, hogy az MNB kiemelkedő tavalyi nyereségét csaknem teljes egészében a központi költségvetésnek juttatja.

A jegybank eredménye 2013 óta folyamatosan pozitív, és azóta negyedik alkalommal döntöttek osztalékról. A 2015., valamint a 2018. évi eredményből 50-50 milliárd forintot, míg a 2019. évi után a mostanival azonos összeget, így az elmúlt években összesen 600 milliárd forint osztalékot fizettek be a költségvetésbe.Az MNB a koronavírus járvány 2020 év eleji megjelenése óta célzott programjaival a gazdasági szereplők széles köre számára biztosít forrást, fenntartva a pénzügyi stabilitást és folyamatosan segítve a válságkezelést. A jegybanki programokon keresztül 2020-ban mintegy 5900 milliárd forintnyi többletforrás jelent meg a magyar gazdaságban.

Ez az idei évben - az aktuális, 250 milliárd forintos osztalékbefizetésről szóló döntést is figyelembe véve - további 2175 milliárd forinttal emelkedett - olvasható a közleményben.