A magyar óriáscég árbevétele hatalmasat nőtt

Hírek2024. máj. 31.Növekedés.hu

A 4iG Csoport tovább folytatta növekedését 2024. első negyedévében, a tervek szerint halad a Vállalat transzformációja. A 4iG IFRS szerinti árbevétele 157,7 milliárd forintot, az EBITDA 54,1 milliárd forintot, az egyszeri hatásoktól megtisztított adózott eredmény pedig -1 milliárd forintot tett ki 2024 első negyedévében.

A 4iG Nyrt. konszolidált, nemzetközi számvitelei szabvány (IFRS) szerinti nettó árbevétele 157,7 milliárd forintot tett ki 2024. első negyedévében, amely 37%-kal magasabb az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva. A növekedés leginkább a Vodafone által generált inorganikus növekedésnek, illetve a leányvállalatok kiemelkedő működési eredményének köszönhető. Az árbevétel 89 százaléka a távközlési divíziótól, további 11 százaléka az informatikából származott. A Cégcsoport EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye)

meghaladta az 54,1 milliárd forintot, az értékesítés nettó árbevételére vetített EBITDA-marzs 34,3-ot tett ki.

A Vállalat tárgyidőszaki negatív adózott eredménye többségében a csoport korábbi akvizícióihoz köthető, pénzkiáramlással nem járó tételek okozták. A Csoport vételár-allokációs hatásoktól, illetve a pénzkiáramlással szintén nem járó nem realizált árfolyamveszteségtől megtisztított eredménye 2024. első negyedévében -1 milliárd forint volt. Folytatódott a Cégcsoport adóságkonszolidációja, 4,06-szorosra csökkent a nettó adósságnak az elmúlt 12 hónap EBITDA-jához viszonyított mutatója (net debt/LTM EBITDA).

A közzétett egyedi és konszolidált beszámolók alapján a leányvállalatok bevétele és eredményessége szignifikánsan javult 2023 során.

Az Antenna Hungária konszolidált beszámolója szerint a társaság 516,8 milliárd forintos árbevétel mellett 202,8 milliárd forint EBITDA-t és 21,5 milliárd forint adózott eredményt ért el 2023-ban. A Vodafone Magyarország tulajdonosváltását követő első gazdasági évében újra nyereséges működésről számolt be. A leányvállalat a magyar számviteli törvény (Sztv.) szerint 240,8 milliárd forintos árbevétellel, 3,3 milliárd forint üzemi eredménnyel és 1,4 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2023-as esztendőt.