A magyarok helyett arab befektető vette meg az orosz Sberbank részesedését a legnagyobb horvát élelmiszerkereskedőben

Hírek2022. nov. 3.MTI - Kriják Krisztina, Zágráb

A Sberbank részesedésének értékesítése a horvát Fortenova vállalatban október 31-én minden nemzetközi szabálynak megfelelően, jogsértés nélkül lezárult, a vevő egy befektető az Egyesült Arab Emírségekből - közölte az orosz Sberbank.

Hozzátették: az értékpapírok eladása utáni teljes összeget október 31-én megkapták, így a Sberbank már nem a Fortenova részvényese, és semmilyen módon nem kapcsolódik hozzá.

A tulajdonosváltásról szóló értesítést a törvénynek megfelelően megküldték a Fortenovának - írták.

A Fortenova még áprilisban jelentette be, hogy az orosz Sberbank az ukrajnai háborúra válaszul bevezetett nyugati gazdasági szankciók miatt eladta 43 százalékos részesedését az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató horvát Fortenova vállalatban a magyar-amerikai Indotek Csoportnak, de az akvizíciót még jóvá kell hagynia az illetékes szabályozó hatóságoknak.Később a horvát nyugdíjalapok is tárgyaltak a Sberbank részesedésének kivásárlásáról.

Frano Matusic külügyi államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az eddigi befektetők a horvát hatóságok jóváhagyását kérték.

Az egyik ilyen kérés az Indotek Csoport részéről érkezett, amelyet feldolgoztak és további kiegészítéseket kértek, a másik megkeresés pedig a horvát nyugdíjalapoktól jött - mondta.

Mi minden engedélyt időben kiadtunk ahhoz, hogy a tranzakció megtörténhessen, de az egyik nyugdíjbiztosító, az AZ nem járult hozzá az ügylethez

hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy az uniós szabályok szerint mivel a tranzakció nem történt meg, október 31-ével az engedélyek hatályukat vesztették.

Horvátország mindenesetre semmilyen módon nem vett részt a mostani tranzakcióban

mondta, hangsúlyozva, hogy bekérnek minden információt, hogy kiderüljön, a felek megsértették-e a szankciókat, bár hozzátette, azok nem vonatkoznak az Egyesült Arab Emírségekre.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő, aki jelenleg hivatalos látogatáson tartózkodik Németországban, horvát újságíróknak úgy nyilatkozott: "arról, ami most történt, a Sberbank senkit nem értesített".

Mint mondta, először meg kell vizsgálni, valódi befektetőről van-e szó és jogszerű-e a tranzakció, majd utána döntenek.

Számunkra az a legfontosabb, hogy a cég normálisan működjön

szögezte le.

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek így érintették Horvátország legnagyobb vállalatát is, amelyben a Sberbank 43 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Az orosz pénzintézet a csődközelbe jutott Agrokor hitelezőjeként szerzett részesedést a két évig tartó rendkívüli eljárás után jogutódként megalakult Fortenova Csoportban, Délkelet-Európa legnagyobb élelmiszerkereskedő- és termelő vállalatában.A Fortenova három alaptevékenysége a kis- és nagykereskedelem, az élelmiszeripar és mezőgazdaság.

Több mint 30 millió fogyasztót szolgál ki nyolc délkelet-európai piacon. A cégcsoportba tartozik a horvát Konzum kiskereskedelmi üzletlánc is.