A Garantiqa-val a válság ellen – Itt az Investment 2 hitelgarancia

Hírek2022. nov. 3.Növekedés.hu

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.

A beruházások Magyarországon a II. negyedévben 7,8 százalékkal nőttek 2021 hasonló időszakához képest és 2,5 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez viszonyítva. Ez még nemzetközi szinten is jó eredménynek számít. Ettől függetlenül az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult válság és háborús infláció a beruházások csökkenéséhez vezethet.

Pont ezért lépett a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amely nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a hazai vállalkozások hitelekhez jussanak. A Garantiqa alapvető célkitűzése, hogy a kis- és középvállalati szektor fejlődjön. Kezességet vállalnak hitelhez, garanciához, lízing- és faktoring ügyletekhez is.

A legújabb termék az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben kialakult válság által érintett vállalkozásoknak segít. Számukra legfeljebb 15 éves futamidejű beruházási hitelszerződéseihez kapcsolódó, Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia terméket vezettek be.

Az Investment 2 Hitelgarancia a vállalkozások számára kedvező díjjal vehető igénybe, mivel  állami díjtámogatás is kapcsolódik hozzá.

A díjtámogatást az Európai Bizottság által “állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes válságkezelési keret a gazdaságnak Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követő támogatása céljából” elfogadott Közleményének 2.1. szakasza teszi lehetővé.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia termék fő paraméterei az alábbiak: 

  • Az adós által a Közlemény 2.1. szakasza alapján kapott támogatások együttes összege nem haladhatja meg a 500 000 EUR összeget (a Közlemény 2022. október 31-i módosítása lehetővé teszi 2 000 000 EUR összegű támogatás nyújtását, az üzletszabályzatok ennek megfelelően a közeljövőben módosulnak). 
  • A készfizető kezességvállalásra az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben kialakult válsággal érintett vállalkozások beruházási hitelszerződéseihez kerülhet sor.
  • A hitelszerződés devizaneme HUF vagy EUR lehet.
  • A hitelszerződés futamideje – az esetleges prolongáció(ka)t is ideértve – nem haladhatja meg a 15 évet.
  • A készfizető kezességvállalási kérelemmel érintett hitelszerződés alapján az adós által fizetendő ügyleti kamat mértéke mikrovállalkozások esetében minimum 1 %-kal, kisvállalkozások esetében minimum 0,75 %-kal, középvállalkozások esetében minimum 0,5 %-kal, továbbá intézményi kezességgel biztosított hitel kiváltása esetén – az adós KKV-besorolásától függetlenül – egységesen minimum 0,25 %-kal kisebb, mint egy azonos méretű és azonos kockázati kategóriába eső adós azonos típusú, de a Garantiqa kezességvállalásával nem biztosított hitelének ügyleti kamata, és ezen felül nem érvényesít az adóssal szemben egyéb díjat, jutalékot vagy más, költség jellegű tételt.
  • Az Európai Bizottság október 31-i közleményében 2023. végéig meghosszabította a „Rendkívüli Krízis Közleményt”, ennek alapján a közeljövőben a Garantiqa is meghosszabbítja az Investment 2 Hitelgarancia termék igénybe vételének lehetőségét.
  • A Garantiqa Krízis Garanciaprogram Investment 2 Hitelgarancia díja az állami díjtámogatásnak köszönhetően nagyon kedvező: 0,24 % és 0,88 % között van.

A Garantiqa mostani kezességvállalása lehetővé teszi, hogy olyan életképes üzleti tervvel rendelkező kis- és középvállalkozások is forráshoz jussanak, akiknek nincs elegendő felajánlható biztosítékuk, ezért hitelezésük túlzottan kockázatosnak minősülne, s akiket negatívan érint az orosz-ukrán konfliktus.

Fennállása óta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. mintegy 400 ezer hitelügylethez járult hozzá, és közel 5000 milliárd forintnyi hitelhez vállalt kezességet.

(X)