Ezek a legjobb prémium virslik a Michelin csillagos magyar séfek szerint
HírekA Sága Royal virsli a legjobb a prémium virslik közül a hazai Michelin csillagos éttermi séfek szerint - derül ki a Dining Guide felméréséből.
Barna Ádám (Bistro 42, Esztergom), Erdei János (Pasztell), Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő), Sárközi Ákos (Borkonyha/Textúra), Széll Tamás (Stand/Stand 25) és Lutz Lajos (Párisi Passage) séfek, valamint Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke, továbbá két élelmiszeripari mérnök és a Dining Guide Top100 főszerkesztőjének bevonásával sajtónyilvános virslitesztet tartottak a Párisi Passage-ban.
A virsliket a ház éttermének konyháján készítették el, változó protokollal — az egyes termékek csomagolásán feltüntetett módon.
A Made In Hungary virslitesztjének legfontosabb alappilléreként meghatározták, hogy prémium virsliket vizsgálnak meg.
Kizárólag mindenki számára elérhető, védőgázzal, előre csomagolt virsliket tesztelt a szakmai zsűri, javarészt bécsi, roppanós fajtákat. A teszt virsli sztenderdjei a következők voltak:
- minimum 75%-os, tehát magas hústartalmú
- juhbélbe töltött
- sertés és/vagy marhahúsból készült
- védőgázas csomagolású
A kritériumoknak előzetesen 11 féle virsli felelt meg, a tesztlapokon a következő szempontok alapján pontozott a zsűri: illat/aroma, szerkezet/állag, roppanósság, íz/harmónia és összbenyomás. Kijelenthető, hogy az előre leválogatott 11 prémium virsli között sokszor csak nüansznyi különbség volt, ami meglátszik az összpontszámok alakulásán is.
Top 5 virsli 2020-ban:
- I: Sága Royal virsli (85% sertéshús) 18,7 pont
- II.: Spar Regnum juhbeles virsli (75% sertéshús) 17,9 pont
- III.: Wiesbauer Prémium Sacher virsli (75% sertéshús, 3% marhahús) 17,6 pont
- IV.: Wiesbauer Prémium Bécsi virsli (80% sertéshús, 4% marhahús) 17,5 pont
- V.: Pikok Bécsi roppanós virsli (80% sertéshús) 17,4 pont
Szilveszterre esik az éves virslifogyasztás ötöde
A sertésből készült termékek a legnépszerűbbek a belföldi piacon - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Magyarországon tavaly decemberben 4 ezer tonna virsli fogyott, az év végén rendszerint a kilós csomag a legnépszerűbb. A 2020-as forgalom elérte az 5,5 milliárd forintot, 13 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit. A sertésvirsli 57 százalékkal, a baromfi 22 százalékkal, a pulykából készült áru 19 százalékkal részesedik a piacból - írták.
Virsli bármilyen húsból készülhet, de a Magyar Élelmiszerkönyv 2017-es szigorítása jó minőségre ösztönzi a gyártókat. Belföldi forgalomba csak 51 százalék feletti hústartalommal kerülhet, emellett csökkentették a megengedett legnagyobb sótartalmat, és magasabb fehérjetartalmat, illetve alacsonyabb zsírtartalmat írtak elő.