Sokat drágulnak idén is az új autók - mutatjuk az áremelkedést típusonként

Elemzések2021. dec. 30.HP

Az elmúlt két évben 20 százalékos drágulás volt megfigyelhető az új autópiacon. A következő két évben pedig további dinamikus áremelkedés jöhet, ami a globális chiphiányra, az emelkedő munkaerőköltségekre és a koronavírus miatt megváltozott fogyasztói szokásokra vezethető vissza. Az új autók árát emellett megemeli a károsanyag-kibocsátáshoz kapcsolódó szigorúbb szabályozás. Mutatjuk továbbá, melyek a leggyakoribb autótípusok Magyarországon.

Az új autók ára az elmúlt két évben átlagosan közel 20 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. A jelentős drágulás többek között a globális chiphiányra vezethető vissza.

Az áruhiány következtében az autógyárak kénytelenek mérsékelni a termelésüket. A gyárak csökkentett műszakok mellett működnek, miután csak késve, kevesebb alkatrészt kapnak, jellemzően azt is drágábban. A kecskeméti Mercedes gyár például december 10-től egy hónapra leállt.

Az autószalonokban a várólisták ezáltal bizonyos esetekben a duplájára emelkedtek.

Az áremelkedés másfelől a fogyasztói szokások megváltozására is visszavezethető. A koronavírus miatt ugyanis egyre többen vásárolunk autót és kevésbé használjuk a tömegközlekedést.

2020-ban 110 ezer autóval 3.920.799 darabra nőtt személygépkocsi-állomány Magyarországon a KSH adatai szerint.

A fentiekhez jön még hozzá a károsanyag-kibocsátáshoz kapcsolódó szigorúbb szabályozás és annak árfelhajtó hatása.

Az iparági szereplők várakozásai szerint ráadásul a következő két év során újabb 20 százalékkal drágulhatnak az új autók, ami magával húzhatja a használt autópiacot is.

A globális chiphiány ugyanis 2022 vége felé kezdhet el csak érdemben oldódni, miközben a munkaerőköltségek folyamatos emelkedése várható.

Típusok

2020-ban a legtöbben, közel félmillióan Opel autóval rendelkeztek Magyarországon. A sorban a Suzuki, a Volkswagen, a Ford és a Renault következett.

A forgalomban lévő autók rangsorát az következő grafikon szemlélteti.

A személygépkocsi-állomány gyártmány szerint, 2020


Forrás: KSH, növekedés.hu

Aktuális trendek

2015 és 2020 között pedig az alábbiak szerint változott az egyes autótípusok állománya hazánkban.

Érdekesség, hogy a keresetek dinamikus emelkedésével és az általános életszínvonal javulásával párhuzamosan egyre többen vásárolnak Audi, BMW és Mercedes típusú gépjárműveket.

Egyes autótípusok állományának változása 2020 és 2015 között

Forrás: KSH, növekedés.hu