A magyarok rákaptak a használtautókra?

Hírek2023. dec. 22.MTI

Jó évet zárhat a belföldi használtautópiac elsősorban a második fél évben felpörgő adásvételeknek köszönhetően, így éves szinten elérhető a tavalyi, 825 ezres adásvételi rekord - közölte az MTI-vel pénteken a JóAutók.hu portál.

A közlemény szerint az év egészében a használtautó-átírások száma jó eséllyel a 820-830 ezres sávon belül lehet, az elmúlt hónapban mintegy 72 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, 7,3 százalékkal több, mint tavaly novemberben - írták a Datahouse frissen közzétett, előzetes adataira hivatkozva.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója úgy fogalmazott: "2023 sem az új autókat értékesítő márkakereskedők, sem a használtautó-importőrök számára nem lesz gyümölcsöző év: az előbbi piacon 3-4 százalékos, míg az utóbbin 16-17 százalékos visszaesés várható tavalyhoz képest.

A belföldi használtautó-piacon ugyanakkor az előző évivel megegyező forgalmat tapasztalhatunk."

Kiemelték: a használtautó-piacon 2023 első tizenegy hónapjában gazdát cserélő 761 ezer személyautó mennyisége 0,9 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 768 ezres értéktől, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 98 500 volt, ami 16,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.