A Magyarországon működő amerikai cégek számíthatnak a kormány támogatására

Hírek2019. jún. 7.Növekedés.hu

Az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán Varga Mihály pénzügyminiszter tartott beszédet gazdasági kapcsolatainkról, a külső kockázatokról és a gazdaságvédelmi akciótervről.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az országban tevékenykedő amerikai cégek nagy szerepet játszottak az utolsó évek magyarországi gazdasági fellendülésében, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok kiválóak. Az Egyesült Államok a legfontosabb Európán kívüli exportpartnerünk és egyben befektetőnk.

A magyar gazdasági növekedés igen magasra, 5,3 százalékra emelkedett, az EU-ban jelenleg a legmagasabb szintre, mindez úgy zajlott, hogy nem eladósodás hajtja a növekedést, sőt, az adósság aránya folyamatosan csökken a GDP-hez képest. A növekedésre leselkedő egyik komoly veszély az Egyesült Államok és néhány partnere, köztük leginkább Kína között zajló kereskedelmi háború, emellett a Brexit is egy bizonytalansági tényező.

A magyar gazdaságpolitika felkészült az ezekből a kockázatokból eredő esetleges hatásokra, többek között a GDP 1 százalékára csökkenti jövőre a költségvetési hiányt, és a miniszter elsorolta a 13+1 pontos gazdaságvédelmi program többi pontját is.

Varga Mihály elmondta, hogy az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamarával együtt végzett munka sokat segített abban, hogy a magyar gazdaság eredményessége, termelékenysége növekedjen. Az itt tevékenykedő amerikai vállaltok továbbra is számíthatnak a magyar kormány támogatására.