A nagy-britanniai járvány terjedésének stagnálását vagy lassulását jelzi az új reprodukciós ráta

Hírek2021. jan. 29.MTI

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének lassulását, legrosszabb esetben stagnálását mutatja a terjedés dinamikáját mérő R reprodukciós mutató pénteken ismertetett új becslési sávja. A brit statisztikai hivatal (ONS) szintén pénteken ismertetett számításai is azt mutatják, hogy magas szinten ugyan, de stagnálnak a fertőzöttségi mérőszámok.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) számításai alapján az R mutató országos átlagban jelenleg 0,7 és 1,1 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A becslési sáv alsó széle a múlt hetihez képest lejjebb, a felső érték minimális mértékben feljebb került: a SAGE egy hete 0,8-1 közötti reprodukciós rátát tett közzé.  A SAGE számítási módszertana szerint múlt héten mért 0,8-1 R ráta az új koronavírus-fertőzések számának 1 és 4 százalék közötti napi csökkenésére vallott.

A most közzétett új, 0,7-1,1-es becslés a testület ismertetése szerint azt valószínűsíti, hogy a naponta bekövetkező új fertőzések száma a stagnálás és az 5 százalékos csökkenés közötti sávban lehet.

A SAGE pénteken ismertetett új kimutatása szerint az országos átlagon belül Londonban, a nagy-britanniai járvány korábbi gócpontjában jelenleg 0,6-0,9 az R mérőszám; ez a legalacsonyabb regionális nagy-britanniai reprodukciós becslési sávok közé tartozik.

Ennek alapján a brit fővárosban minden nap 2-7 százalékkal csökken az előző 24 órához mérve az új koronavírus-fertőzések száma. A SAGE a hónap elején még 1,2-1,3 közötti R rátát mutatott ki országos átlagban. Ez azt jelentette, hogy naponta akkor 2-5 százalékkal emelkedett az új fertőzések száma Nagy-Britannia egészében.

A brit statisztikai hivatal pénteken ismertetett, széleskörű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 1 018 700 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 55 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 1,87 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Ez szinte pontosan megfelel az egy héttel korábbi mérésekből valószínűsített fertőzöttségi aránynak.

A statisztikai hivatal számítási módszertana szerint továbbra is London a legfertőzöttebb: az ONS becslése alapján a 9 milliós brit fővárosban a lakosság 2,71 százaléka - 35 ember közül átlagosan egy - lehet jelenleg koronavírus-fertőzött.

A brit egészségügyi minisztérium új adatai szerint az elmúlt időszakban 20-28 ezer között mozog a szűrővizsgálatokkal naponta kimutatott új fertőződések száma.

Ez jelentős csökkenés, mivel az év elején még 60-70 ezer új koronavírus-fertőzést szűrtek ki országszerte.

A kormány és az ONS vizsgálati módszertana ugyanakkor eltérő: a szaktárca a tünetek jelentkezése miatt szűrővizsgálatra jelentkezők leleteinek eredményét veszi figyelembe, a statisztikai hivatal viszont véletlenszerű lakossági mintákat vizsgál, függetlenül attól, hogy a szűrésnek alávetett embereknél mutatkoznak-e a koronavírus-fertőzés tünetei vagy sem.