Teljes káosz az olasz belpolitikában, a képviselőház elnöke lehet a következő kormányfő

Hírek2021. jan. 29.MTI, Sárközy Júlia, Róma

Sergio Mattarella államfő péntek este a felsőház elnökét Roberto Ficót bízza meg a konzultációk folytatásával a lehetséges kormánytöbbség felmérésére - közölte a római elnöki palota szóvivője.

Giovanni Grasso az újságíróknak bejelentette, az államfő az esti órákban magához kérette Roberto Ficót.

Ez azt jelenti, hogy a parlamenti erőkkel tartott három napos kormányalakítási egyeztetés végén az államfő tovább kívánja folytatni a konzultációt, és a képviselőház vezetőjét bízza meg azzal, hogy felmérje, milyen lehetőségek vannak az eddigi kormánytöbbség fenntartására.

Roberto Fico feladata lesz tárgyalni a kedden lemondott miniszterelnök, Giuseppe Conte második kormányát alkotó pártokkal, vagyis az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), a baloldali Demokrata Párttal (PD), valamint az Élő Olaszországgal (IV). Utóbbi vezetője Matteo Renzi robbantotta ki a belpolitikai válságot.A bejelentés előtt Sergio Mattarella személyesen összegezte a parlamenti erőkkel tartott megbeszélések eredményeit. Az államfő hangoztatta, hogy Olaszországot a világ számos más államához hasonlóan súlyos egészségügyi vészhelyzet sújtja, amit "terhes társadalmi válság kísér súlyos gazdasági következményekkel".

Roberto Fico, az 5 Csillag Mozgalom politikusa, a római Képviselőház elnöke

Mattarella rámutatott, hogy az olaszok számára elsőrendűnek a vakcinázás számít, az Európai Uniótól származó jelentős gazdasági helyreállítási források gyors és hatékony felhasználásával, amihez azonnali kormánydöntések szükségesek.

Mindehhez "megfelelő parlamenti támogatással" bíró kormány szükséges, elkerülendő, hogy az ország veszélynek legyen kitéve - jelentette ki az államfő. Hangoztatta, hogy a parlamenti pártokkal folytatott harminckét órás egyeztetés valószínűsítette az eddigi Conte-kormányt alkotó többség fenntartását, ami azonban megerősítésre szolgál.

Ezt a megerősítést Roberto Fico biztosíthatja, aki már 2019 nyár végén is közvetített az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt közötti kormányalakításban. Sajtóértesülések szerint Fico nevét Matteo Renzi kezdeményezte.

Az M5S mozgalmi politikusából lett képviselőházi elnökre nem könnyű szerep vár, miután az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt néhány nappal ezelőtt még kizárta a Matteo Renzivel való folytatást. Az M5S legutolsó nyilatkozata azonban már arra utalt, hogy nyitott a korábbi kormánytöbbség megújítására "új politikai paktummal".

A párt feltételként szabta Giuseppe Conte maradását. A Fico vezette egyeztetés a képviselőházban már szombaton megkezdődhet.

Elemzők rámutattak, hogy a harmadik Conte-kormány megszületése attól függ, miként tud az M5S, a PD és Renzi pártja "egyezkedni". Az Öt Csillag mozgalmi szárnya máris párttöréssel fenyegetett az "áruló" Matteo Renzivel való "alkudozás" miatt.

A Matteo Salvini vezette jobbközép koalíció arra kérte az államfőt, oszlassa fel a parlamentet, és írjon ki választást.