A NAP Nyrt. naperőműportfóliójának bevétele 65 százalékkal meghaladhatja a tervezettet

Hírek2022. ápr. 1.MTI

Piaci villamosenergia adásvételi szerződéseket kötöttek a NAP Nyrt. portfóliócégei, a szerződés időtartama alatt, 2022. május 1. és 2023. április 30. között a társaság teljes naperőmű-portfóliójának bevétele várhatóan több mint 65 százalékkal meghaladja az eredeti üzleti tervben szereplő előrejelzést - tette közzé a napenergiát termelő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A tájékoztatás szerint a magas piaci áramárak és a jogszabályi változások miatt a társaság megvizsgálta a portfóliójába tartozó naperőművek kötelező átvételi rendszerből (KÁT) való kilépésével elérhető eredményjavulási potenciált. A kilépés lehetőségéről és annak feltételeiről egyeztettek a szabályozó hatósággal, a finanszírozó bankokkal, illetve a piaci energiakereskedőkkel.

Az elvégzett elemzések és piaci tárgyalások alapján a NAP Nyrt. hat portfóliócége piaci villamosenergia adásvételi szerződést kötött CEZ Magyarország Kft.-vel. A jelenlegi piaci és világpolitikai helyzetben a társaság a szerződés időtartamára a fix áras szerződési konstrukciót választotta - közölték.

Az erőművek a hatályos kormányrendeletekkel összhangban eljárva a KÁT rendszerből átlépnek a CEZ Magyarország Kft. mérlegkörbe egy évre, 2023. április 30-ig. A CEZ csoport stabil pénzügyi háttere biztosítja a kockázatmentes mérlegkör-váltást és a tervezhető cash flow-t, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanakkor az erőművek az egy év letelte után élhetnek a KÁT rendszerbe történő visszalépés lehetőségével is - jelezte a NAP.