A paksi atomerőmű kapcsán megállapodás született - itt vannak a részletek

Hírek2024. okt. 25.Növekedés.hu

A Framatome és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a mai napon megállapodást kötött arról, hogy a Framatome 2027-től üzemanyagot szállít a Paksi Atomerőmű működéséhez. A magyarországi VVER-típusú reaktorok nukleáris üzemanyaggal való hosszú távú ellátását, Magyarország nukleáris üzemanyag-beszerzésének diverzifikációját biztosító szerződés az Energiaügyi Minisztérium és a Framatome között 2023 szeptemberében aláírt szándéknyilatkozatban foglaltakon alapul.

„Az MVM Paksi Atomerőmű több mint 40 éve termel olcsón, tisztán és biztonságosan villamos energiát az ország számára. Minden körülmények között számíthattunk a Paksi Atomerőmű stabil működésére és az ott dolgozók szakértelmére, amellyel a nemzetközi energiaválságban is hozzájárultak a rezsicsökkentés fenntartásához. A hazai áramtermelés felét biztosító, a fogyasztás 36 százalékát fedező atomerőmű megkerülhetetlen szerepet tölt be a magyar családok és vállalkozások ellátásbiztonságának garantálásában, a klímavállalások teljesítésében.

Az energetikai diverzifikációt a megállapodással a nukleáris termelésre is kiterjesztjük, ezzel a felelősségteljes döntéssel tovább erősítjük hazánk energiaszuverenitását” – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter.

Magyarország és a Framatome között az atomenergia területén már régóta fennálló kapcsolat és együttműködés teremtette meg a most megkötött szerződés alapjait. A több mint 18 000 alkalmazottal és 65 évet meghaladó szaktudással rendelkező Framatome a helyi leányvállalatán, a Framatome Kft.-n keresztül jelen van Magyarországon, amelynek elsődleges feladata, hogy közvetlen támogatást nyújtson a magyar ügyfeleknek.

A Framatome határozottan elkötelezett a magyar nukleáris ipar és energiapolitika támogatása mellett, így örömmel járulunk hozzá a Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátásának diverzifikálásához

− mondta Bernard Fontana, a Framatome vezérigazgatója. Hozzátette: „A magyar VVER-típusú reaktorokat kiszolgáló első üzemanyag-szerződésünk jól demonstrálja a szakértelmünkbe és megoldásainkba vetett bizalmat.”

„Az MVM Csoport stratégiai célkitűzései nem valósulhatnak meg a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítása nélkül. Kulcsfontosságú az atomerőmű folyamatos fejlesztése a hosszú távú és kiszámítható működés szempontjából. A mai megállapodással a már végrehajtott üzemidő-hosszabbítás időtartamán túlnyúló első beszállítói szerződés jött létre. Általa tudunk majd üzemanyagot biztosítani a környezetkímélő, tiszta áram előállításához, ami a háztartások és a versenypiaci szereplők számára is stabilitást és megfizethető árat jelent” – mondta Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója.

Magyarország számíthat a Framatome-ra, amely biztonságos és megbízható alternatív üzemanyag-megoldást kínál a VVER-típusú reaktorai számára” – emelte ki Lionel Gaiffe, a Framatome üzemanyag üzletágának vezető alelnöke. „Az elmúlt évek során olyan megoldást fejlesztettünk ki, amely támogatja az Európai Unió VVER-típusú atomerőművek üzemeltetőinek rövid- és középtávú üzemanyag-diverzifikációs szükségleteit. Középtávon a Framatome az egyetlen olyan üzemanyag-szállító, amely szuverén európai megoldást tud garantálni, teljes mértékben európai tervezési-, gyártási- és alkatrészellátási lánccal

– tette hozzá.

Az Európai Unióban jelenleg tizenkilenc VVER-típusú reaktor üzemel, köztük négy 1000 MW villamos teljesítményű VVER reaktor Bulgáriában és a Cseh Köztársaságban, valamint tizenöt 440 MW-os VVER reaktor a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában.