A pandémiával megnőtt a pénzügyi tervet készítők száma

Hírek2020. nov. 25.Növekedés.hu

A járvány okozta bizonytalanságban egyre többen keresik a kiszámíthatóságot, és évek óta először nőtt jelentősebben azoknak a száma, akik hosszú távú pénzügyi terveket készítenek; a Tartós Befektetési Értékpapírszámla (TBÉSZ) az az adókímélő pénzügyi termék, amely lehetőségeit érdemes kihasználni - ajánlja az OTP Bank.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint még mindig készpénzben teszünk félre, vagy megtakarításainkat a bankszámlán hagyják lekötetlenül, holott a rendelkezésre álló pénzeszközök befektetésével kedvező hozamot lehet elérni.

A pénzintézet 2020-as Öngondoskodási Index* kutatásának legfrissebb eredményei alapján

több évnyi stagnálást követően idén 49 százalékra emelkedett a rövid és hosszabb távú pénzügyi tervet készítők aránya, ami azt is jelzi, hogy egyre többen ismerik fel a megtakarítások fontosságát.

Érdemes kiaknázni a Tartós Befektetési Értékpapírszámla (TBÉSZ) nyújtotta lehetőségeket is, hiszen adókedvezmény, vagy adómentesség érhető el ezzel a megoldással - hívja fel a figyelmet az OTP Bank.

A TBÉSZ-en értékpapírokban lehet kezelni a megtakarításokat, a kezelést szó szerint értve, mert a számlatulajdonos kockázatviselő hajlandóságának, hozamelvárásainak megfelelően folyamatosan változtathatja a választott értékpapírok összetételét a futamidő alatt. A hozamok után járó teljes adómentesség eléréséhez szükséges lekötés időtartama öt év, de már három év után is jár adókedvezmény.

A december a számlanyitást tervező, illetve a lejáró TBÉSZ-szel rendelkező ügyfeleknek is kiemelten fontos hónap.

Az előbbiek számára azért, mert a befizetési időszak a számla megnyitásától kezdődően az adott év december 31-ig tart. Ezt követően már nem lehet több pénzt elhelyezni a számlán.

Az utóbbiak számára pedig azért, mert decemberben kell nyilatkozniuk arról, hogy a futamidő lejártát követően megtartják-e a számlájukat. Ha valaki már idén új számlát nyit, hamarabb éri el a részleges vagy a teljes adómentességet. Ha valaki úgy dönt, hogy megtartja, lejáró számláját, befizetési időszak nélkül újraindul a lekötési időszak, vagyis megtakarít egy évet a részleges vagy teljes adómentesség ismételt eléréséig.

"A sikeres öngondoskodás kulcsa a tervezés, a megfelelő célok kitűzése, de leginkább a cselekvés. Ebben jó partner az OTP Bank és szakértői, hiszen rendkívül széles portfólióval és -megtakarítási tanácsokkal, valamint digitális ügyintézéssel támogatjuk az ügyfeleket abban, hogy ha a szándék megvan, akkor megtegyék a szükséges lépéseket is ahhoz, hogy sikerrel tudjanak hosszútávon gondoskodni magukról és családjukról"

– idézi a közlemény Nyitrai Győzőt, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatóját.

Akik új számlát nyitnak, tetszőleges összeget, tetszőleges számú alkalommal helyezhetnek el rajta a befizetési időszakban. Csak az első befizetésnél van alsó limit, 25 ezer forint, ami TBÉSZ nyitása esetén annak megfelelő összegű külföldi fizetőeszköz is lehet. A befizetett pénzt azonnal be lehet fektetni. Új TBÉSZ-t egy szolgáltatónál évente egy alkalommal lehet nyitni.

"Új TBÉSZ nyitása vagy az OTP Banknál hamarosan lejáró, több mint 17 ezer számla meghosszabbítása azért kínál megfelelő megoldást a megtakarítóknak, mert a mostani, alacsony kamatkörnyezetben nehéz kiemelkedő betétlekötési lehetőséget találni. A TBÉSZ-tulajdonosoknak pedig az adófizetési kedvezmények, könnyítések mellett azzal is komoly előnyt biztosítunk, hogy ezzel a konstrukcióval valamennyi, az OTP Bank által forgalmazott, forintban és devizában kibocsátott értékpapírt (kötvény, részvény, befektetési alap és egyéb strukturált termék) elérhetik"

– tette hozzá Nyitrai Győző.

Tartós Befektetési Értékpapírszámlát az értékpapír forgalmazással foglalkozó OTP Bank fiókokban lehet nyitni, melyhez a várakozás elkerülése érdekében javasolt előzetesen időpontot foglalni. Az időpontfoglalás egyszerűen, online elvégezhető a bank honlapján vagy az OTPdirekt internetbank felületén. A lejáró Tartós Befektetési Értékpapírszámlákat a bankfiókok mellett az OTPdirekt internetbankban is meg lehet hosszabbítani.