Közeleg a versenyképességi fordulat Magyarországon

Elemzések2020. nov. 25.HP

Az MNB által 2019 februárjában tett 330 javaslat több mint kétharmadában történt már valamilyen előrelépés – derült ki a Versenyképességi Tükörrel kapcsolatos online sajtótájékoztatón. Tavaly ősz óta a kkv stratégia, az állami hatékonyság és a modern infrastruktúra terén történt a legnagyobb haladás.

A Versenyképességi Tükör célja a tavaly közzétett 330 pontos versenyképességi program megvalósulásának mérése – mondta Baksay Gergely az MNB ügyvezető igazgatója.

Szalai Ákos, az MNB főosztályvezetője kifejtette, az MNB által 2019 februárjában tett 330 javaslat több mint kétharmadában történt már valamilyen előrelépés.

Tavaly ősz óta a kkv stratégia, az állami hatékonyság és a modern infrastruktúra terén történt a legnagyobb haladás. A pénzügyi rendszer fejlődésében fontos mérföldkövet jelentett az idén márciusban elindított azonnali fizetési rendszer.

Az MNB 330 versenyképességi javaslata megvalósulásának összesített, prioritással súlyozott mértéke témakörönként

Forrás: MNB

Szintén pozitívum, hogy a Versenyképességi tükör prioritással súlyozott megvalósulása a tavalyi 22 százalékról 34 százalékra nőtt.

Prioritás

Eddig összesen 222 javaslat esetében történt már előrelépés. Nagyon kedvező fejlemény, hogy a legfontosabb javaslatok esetében a legmagasabb a megvalósulás szintje.

A versenyképességi javaslatok megvalósulása a javaslatok prioritása szerint (2020 november)


Forrás: MNB

Státuszváltás

Az oktatás és az új pénzügyi modell terén történt a legtöbb státuszváltás a javaslatok esetében.

A versenyképességi javaslatok státuszváltozása témakörönként

Forrás: MNB

Van még teendő

Több területen is nagy még a tér az előrelépésre Szalai Ákos elmondása alapján. A munkaerőpiacon, a családbarát program, valamint a kutatás-fejlesztés és innováció területeken a javaslatok megvalósulási szintje még alacsony.

A versenyképességi javaslatok megvalósulásának megoszlása témakörönként

Forrás: MNB

Kormányzati versenyképességi javaslatok

A 2019 ősz óta bejelentett kormányzati programok összesen 60 versenyképességi javaslatot érintenek. Ebből eddig 31 esetben történt előrelépés. Az célterületek közé lehet sorolni az egészségügyet, a kkv és a digitalizációs stratégiákat, az energia és klímatervet, a módosított Nemzeti alaptantervet és az Otthonteremtési programot.

Állami hatékonyság

Felértékelődtek a zöld és digitális irányú reformlépések. 2021 elejétől az online pénztárgépet használó kereskedőknek kötelességük a vásárlók számára biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.

A Klímavédelmi Akcióterv szerint a kormány 32 milliárd forinttal támogatja a kkv-k megújuló energiatermelését két év alatt.

Finanszírozás

A pénzügyi rendszer versenyképességének fejlődését érdemben támogatták az MNB célzott programjai.

Szalai Ákos kiemelte a márciusban bevezetett azonnali fizetési rendszert, ami a magyar bankrendszer legnagyobb volumenű fejlesztése volt az elmúlt évtizedekben.

Az idei évtől az MNB bevezette a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási minősítést. A termékkör 2021-től a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelekkel bővül.

Emellett az értékesítési csatornák fejlesztése is megtörtént. Tavaly novembertől megvásárolható a nyomdai MÁP+ a Magyar Posta Zrt. kijelölt postahelyein.

Munkaerőpiac

Szalai Ákos elmondta, a magyar munkaerőpiacot erős, egészséges állapotában érte a járvány. Az év elején gyakorlatilag elértük a teljes foglalkoztatottsági szintet. Az állami hiányszakmákban bérfejlesztés történt. 2020-ban több hiányszakma, úgymint az egészségügyi dolgozók, pedagógusok esetében is történtek béremelések.

Támogatta továbbá a kormány a munkaerőpiaci mobilitást az ingázás ösztönzésén keresztül, illetve folytatódott az idősebb korosztályok körében a digitális és nyelvi készségek fejlesztése.

Innovatív kkv-k

Az egyik legfontosabb előrelépés ezen a területen a beruházások azonnali elszámolhatóságának lehetővé tétele a társaságiadó-alapban. Az eredménytartalékból létrehozott fejlesztési tartalék plafonja teljesen eltörlésre került idén szeptemberben.

Emellett a kutatási-fejlesztési segédszemélyzet létszámát is növelték a bérek további emelésével.

Demográfia

Szalai Ákos rámutatott, rendkívül kedvező, hogy a jelenlegi járványhelyzetben is folytatódnak a családbarát programok, melyek elsődleges célja a demográfiai fordulat erősítése.

2021 július 1-től például a csecsemőgondozási díj (csed) összege az anya munkabérének 70 százalékáról 100 százalékára emelkedik.

Az Otthonteremtési Program részeként két évre 5 százalékra csökken a lakásáfa és tartósan 5 százalékos lesz az áfakulcs a barnamezős övezetekben.

Egészségügy

Megkezdődtek az előkészületek az állami egészségügyi rendszer átalakítására, jelentősen nőnek az orvosi bérek.

2021 és 2023 között jelentős mértékben, átlagosan több mint kétszeresére emelkedik az orvosok bére.

Ezenfelül bővül az eredményességhez kötött finanszírozási módszerek alkalmazása.

Oktatás

Az oktatási rendszer minden szintjén történt előrelépés. 2020 szeptemberétől jelentős mértékben módosult a Nemzeti alaptanterv, mely készségfejlesztésre és gyakorlati tudnivalókra koncentrál.

Erősödött a duális képzés. 2020 szeptemberétől jelentősen átalakult a szakképzés. Ötéves technikumok és hároméves szakképző iskolák jöttek létre.