A szabadságharc nagy szónokai, Mikszáth, Tóth Árpád és Arany a magyar érettségin

Hírek2021. máj. 3.Növekedés.hu

Elindult az érettségi. Ma magyar nyelv és irodalomból tettek vizsgát a végzős középiskolások. A magyarérettségire közép- és emelt szinten 240 perc állt rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kellett a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kellett egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A mai vizsgán a szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/149-es szabadságharc nagy szónokairól szólt,

például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról az Eduline információi szerint. A szónoki beszédek kapcsán kellett a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Az idén az első lehetőséget választóknak az Eduline értesülései szerint egy Mikszáth Kálmán-novellát kellett elemezni. Az összehasonlító elemzés mellett döntő középszinten vizsgázók egy Arany János- és egy Tóth Árpád-verset kaptak.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.