Rangos nemzetközi dizájn díjat nyert a magyar pénzügyi edukációs mobiljáték

Hírek2021. máj. 3.Növekedés.hu

Az egyik legrangosabb nemzetközi dizájn díjat nyerte el a magyar fejlesztésű edutainment applikáció, a Platypus: a FinLit Story. A 67 éves történelemre visszatekintő díjra idén közel 10.000 nevezés érkezett 52 országból. A fiatalok pénzügyi tudatosságának, gazdasági ismereteinek fejlesztését célzó, szórakoztatva tanító mobilos játékot az OTP Fáy András Alapítvány álmodta meg, az applikáció megtervezését, a dizájn kivitelezését és részben a fejlesztést a magyar Supercharge innovációs ügynökség végezte az Alapítvány megbízásából. Az alkalmazást már közel 35.000 hazai felhasználó töltötte le.

Nemzetközi szinten is egyedülálló mobilos oktatójátékot alkotott meg – kormányzati forrás bevonásával – az OTP Fáy András Alapítvány, melynek célja, hogy a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismereteket szórakoztató formában adja át elsősorban az iskolás korú fiataloknak.

A Platypus: A FinLit Story különlegessége, hogy az iskolásokat, tiniket a saját digitális nyelvükön szólítja meg egy mai igényeknek megfelelő, nemzetközi színvonalú, izgalmas kerettörténetbe helyezett, élvezetes telefonos alkalmazás segítségével.

Az applikáció egy űrwestern kalandjáték, melyben a főhősök bőrébe bújva kell a játékosoknak pályáról pályára haladva különböző, pénzügyi vonatkozásokkal teletűzdelt kihívásokat teljesítenie. Az alkalmazás tavaly október óta tölthető le ingyenesen mind iOS, mind Android rendszerű eszközökre. A játék hatalmas sikert aratott a célközönség körében: eddig már közel 35.000 felhasználó töltötte le. Továbbá nagyon pozitív visszajelzések érkeznek folyamatosan mind az iskolások, mind a szülők, mind pedig a pedagógusok részéről.

Az egyedülálló digitális megoldás már több nívós szakmai elismerést is besepert: tavaly az Év honlapja pályázaton két kategóriában is díjazták Magyarországon, egyrészt Az év applikációja Különdíjat, másrészt Az év kreatív megoldása Minőségi díjat nyerte el az app.  A mobiljáték most áprilisban pedig az iF Design Award 2021 díját nyerte el, a Kommunikációs dizájn – App/Szoftver kategóriában. A németországi központú, iF Forum International Design szervezet által 1954 óta odaítélt elismeréssel évről évre különböző iparágak dizájn szempontból legszínvonalasabb termékeit díjazzák. Idén többek között az iPhone 12 Pro okostelefon, vagy a BMW iX elektromos modellje is elismerésben részesült.

A 2021-es díjakat egy 98 főből álló, független, nemzetközi szakértői zsűri értékelése alapján ítélték oda, 52 országból közel 10.000 nevezés érkezett.

A projekt ötletgazdája és megvalósítója az OTP Fáy András Alapítvány, míg az applikáció konkrét megtervezését, beleértve a keretmese narratívájának és az app vizuális világának megalkotását, a játék logikájának, pályakoncepciójának és pontrendszerének kidolgozását, illetve az Alapítvány által összeállított magas színvonalú edukációs tartalom beágyazását a Supercharge végezte. A fejlesztésben IT és technológiai oldalról a Nuage Groupe is részt vett.

Az OTP Fáy András Alapítvány legfontosabb küldetése, hogy mind az iskoláskorú gyermekeket, mind a felnőtteket segítse az életben nélkülözhetetlen pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismeretek elsajátításában. E célból komplex, saját fejlesztésű, élményalapú edukációs programot valósítunk meg, melyben egyre nagyobb szerepet kapnak az innovatív digitális megoldások, hiszen ezek mára elengedhetetlenné váltak a hatékony oktatásban, ismeretátadásban. A Platypus applikáció megalkotását egy többéves előkészítő munka előzte meg, és nagy büszkeség számunkra, hogy a felhasználók pozitív visszacsatolása mellett rangos hazai és nemzetközi szakmai elismerésekben is részesülünk” – fogalmazott Dr. Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke.  

 „A fajsúlyos téma ellenére egy kifejezetten könnyed játékot terveztünk meg: a Platypus pályák rövidek, a kihívások érthetőek, a leírások velősek és lényegretörőek. A szabályok böngészése helyett a játék bármikor előkapható a buszra várva vagy egy 10 perces szünetben. Az egyéni tanulás mellett fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a Platypus a szervezett oktatás keretei között, egy hagyományos tanóra során is kipróbálható. A játék osztálytermi módja egy könnyen elérhető, élménydús lehetőséget kínál az oktatóknak a tananyag színesítésére, interaktívvá tételére” – húzta alá Ács Dávid, a Supercharge üzletfejlesztési vezetője.

Az OTP Fáy András Alapítvány jelenleg az applikáció továbbfejlesztésének lehetőségeit járja körbe, amelynek a pénzügyi tartalom mellett a karrier- és pályaválasztási ismeretek is a középpontjában állnak.

Az OTP Fáy András Alapítvány 1992-ben jött létre azzal a céllal, hogy a fiatalok számára színes programokat nyújtson, segítse őket támogató tevékenységével. 2012-ben a pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási edukáció és a magyar köznevelés szempontjából mérföldkőnek számító program indult az OTP Fáy András Alapítvány irányításával: a budapesti Benczúr utcában európai uniós forrás felhasználásával a térségben – egyedülálló módon – megkezdte működését az OK Oktatási és Innovációs Központ, majd 2016-ban Nyíregyházán is megnyitotta a régió igényeit kiszolgáló OK Oktatási Központját. Az intézmények a legmodernebb audiovizuális eszközökkel ellátott tantermeiben fogadják és oktatják az ország különböző pontjairól érkező diákokat és 2018 óta már felnőtteket is. Ezek során saját fejlesztésű pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási oktatási anyagait használja fel oly módon, hogy a tréningszerű elemeket tartalmazó modulok mindegyike eleget tegyen a „szórakoztatva tanítást” előtérbe helyező elvárásoknak.


A Supercharge magyar innovációs ügynökség digitális megoldások tervezésével és fejlesztésével foglalkozik. A céget a Financial Times és a Deloitte egyaránt a leggyorsabban növekvő európai vállalatok közé sorolta. Budapesti székhelye mellett a Supercharge Londonban és Amszterdamban is nyitott irodát.