A színházak gazdálkodásának kulisszatitkairól a vándorgyűlésen

Hírek2019. aug. 8.Növekedés.hu

Különös, véletlen egybeesés, hogy nem csak a Magyar Közgazdasági Társaság ünnepli ebben az évben a megalapításának 125. évfordulóját, és nem csak a társaság titkárságának és közösségi terének otthont adó Eiffel Palace 125 éves idén.

Az MKT alapításának évében, vagyis 1894 tavaszán adták át ugyanis a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Alpár Ignác tervezte épületét az egykori Széna piacon. A közös jubileum apropóján ebben az évben ezért a színházfinanszírozáskérdéskörével foglalkozik az 57. Közgazdász-vándorgyűlés kultúragazdasági szekciója 2019. szeptember 6-án, pénteken délután a Nyíregyházi Egyetemen.

A szekcióülésen egészen biztosan szó esik majd olyan témákról, mint a TAO-törvény színházakat érintő változásának hatásai, a kőszínházak és az alkalmi társulatok működtetésének és nyári színházi fesztiválok szervezésének tapasztalatai, vagy éppen a színházakhoz kapcsolódó kulturális marketing különböző eszközei.

A félnapos szekcióülés felkért előadói valamennyien kiváló és nagy tapasztalatú színházi szakemberek: ott van köztük - és reméljük, vállalja is a szereplést - Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Jászai Mari-díjas színházi rendező, aki korábban maga is sikeres színidirektor volt többek között Békéscsabán.

Emellett biztosan ott lesz Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője; Wettstein Tibor, a Madách Színház gazdasági igazgatója; Kirják Róbert, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója; valamint Mádi Zoltán, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója, a Vígszínház korábbi ügyvezető igazgatója, az MKT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke is. A szekcióülés levezető elnöke Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, az MKT Kultúra-gazdasági Szakosztályának elnöke lesz.

A fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adják a központi témáját az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) legnagyobb éves konferenciájának.

Az 57. Közgazdász-vándorgyűlésre 800–900 szakembert vár 2019. szeptember 5. és 7. között a Nyíregyházi Egyetemre a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból az MKT. A háromnapos tanácskozás előadói között ott lesz Áder János köztársasági elnök, Matolcsy Györgyjegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is.

A konferencia két plenáris és hét tematikus szekcióülésének mintegy 130 előadója a pénz- és tőkepiacok mellett olyan témákat jár majd körbe, mint a munkaerőhiány vagy éppen a klímaváltozás várható hatásai az agrárágazatban, de szó esik majd az Európai Unió aktualitásairól, az innovációról, a mesterséges intelligenciáról, a robotizációról, a startupok számára kedvező üzleti környezet feltételeiről, a sportgazdaságról vagy éppen a színházak fenntartható finanszírozásáról is.

Az 57. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja ide kattintva megtalálható.

A konferencia részvételi díjai itt találhatók.

szálláslehetőségekről ezen az oldalon található bővebb indormáció.

Az esti kísérőprogramok leírása itt érhető el.

Regisztrálni egy on-line űrlap kitültésével ide kattintva lehet