A szomszédunkban eladják a Telekomot

Hírek2020. jan. 17.Növekedés.hu

A román kormányfő személyesen tárgyal a tranzakció lebonyolításáról.

Ludovic Orban román miniszterelnök és Lucian Bode közlekedési és kommunikációs miniszter tárgyalásokat folytattak a Telekom Romania képviselőivel a vállalat adásvétele ügyében

A Deutsche Telekom német vállalatcsoport el kívánja adni a Telekom Romania 54 százalékos üzletrészét, amelyet a görög OTE révén közvetetten birtokol. A román kormány közvetlenül érdekelt a tranzakció lebonyolításában, hiszen a részvények másik 46 százaléka állami tulajdonban van. 

Hírek szerint a Deutsche Telekom már megállapodott a francia Orange-csoporttal arról, hogy a Telekom Romania vezetékes szolgáltatásait (a vezetékes internetet, a hang- és a kábel-televíziós szolgáltatásokat) számukra adja el. 

A Telekom Romania és a román hatóságok közötti tárgyalások a múlt hónapban indultak újra, röviddel a liberális kormány megalakulását követően. Lucian Bode miniszter úgy nyilatkozott, hogy a román állam, mint kisebbségi tulajdonos „nagyon alaposan elemzi a fejleményeket” és különböző szervezetekkel tárgyal lehetséges tranzakciók ügyében.

Az ügyletnek stratégiai jelentősége van Románia számára. A kormány lépéseket tesz érdekei védelmében, figyelembe véve a nemzetbiztonsági szempontokat is. Az adásvétel a szabad piac szabályai szerint bonyolódhat le, de tiszteletben kell tartani a román állam szempontjait is.