A szülők nem kötelesek anyagilag támogatni nagykorú gyermekeiket - Olaszországban

Hírek2020. aug. 21.Növekedés.hu

Az olasz Legfelsőbb Bíróság egy minden bizonnyal sok vitát kiváltó döntését hozták nyilvánosságra nemrégiben Olaszországban. A CNN beszámolója szerint a római testület elutasította egy 35 éves, részmunkaidőben zenetanárként dolgozó férfi igényét, miszerint a szüleitől anyagi támogatást várna, mivel a 20 ezer eurós éves fizetéséből nem tudja fenntartani magát. A bíró indoklása szerint a „felnőtt fiúnak meg kell találnia a módot arra, hogy önmagát eltartsa, még ha ez azzal jár is, hogy a korábbi igényeit kénytelen lejjebb adni.

A Legfelsőbb Bíróság döntése egy 5 éves ügyet zár le, egyben megváltoztatva egy toszkániai bíróság korábbi határozatát, amely 300 euro havi apanázst ítélt meg a fiú számára. Indoklásában a bíró kitért arra is, hogy nem lehet kifogás, miszerint nehéz a fiatalok elvárásainak megfelelő munkát találni, és mindenképpen elvárható, hogy a felnőtt gyermek minden tőle telhetőt megtegyen, hogy a megélhetését saját munkájából biztosítsa, ugyanis nem lehet a szülőktől automatikusan, a végtelenségig elvárni, hogy anyagilag támogassák felnőtt gyermekeiket.

Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint egyébként a 18-34 év közötti olasz fiatalok mintegy 64,3 százaléka még szüleivel él együtt, ebből 36,5 százalék még diák, 38,2 százaléknak van munkája, 23,7 százalék pedig éppen munkát keres. A 15-24 éves korosztály mintegy 30 százaléka munkanélküli.

Gian Ettore Gassani családjogi ügyvéd a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy üdvözli a döntést, mivel

ez jó üzenet lehet a fiatalok számára, hogy igyekezzenek saját lábukra állni.

Hozzátette, hogy ezernyi hasonló eset fordul elő az országban, és minden harmadik válás során felmerül a felnőtt gyermek eltartásának kérdése. Sokszor már negyvenes éveikben járó gyermekek is igényt tartanak a szüleik anyagi támogatására.

Olaszország nem az egyedüli európai ország, ahol ez a probléma felmerül, hiszen Spanyolországban és Franciaországban is előfordulnak ilyen esetek, de az ügyvéd szerint kétségkívül ott a legrosszabb a helyzet.

Olyannyira, hogy már nevet is adtak ezeknek a gyerekeknek: „bamboccioni-nak, vagyis óriás bébiknek nevezték el azokat, akik harmincas éveik végén járva még mindig a szüleikkel élnek és velük tartatják el magukat.

A mostani bírósági döntés talán segíthet abban, hogy a fiatalok rádöbbenjenek arra, hogy nagyobb erőfeszítést kell tenniük, és aktívabban, több kockázatot vállalva el kell kezdeniük önálló életet teremteni a maguk számára, bár, ahogy azt az ügyvéd hozzátette, hogy megérti ha 

nem igazán érzi motiváltnak magát az a fiatal, akinek 30 éves korában az anyukája még mindig ágyba hozza a kávét minden reggel.