Rekord mennyiségű kokaint csempésznek az Európai Unióban

Hírek2020. aug. 21.Növekedés.hu

Egyre több kokaint foglalnak le a rendőrök az Európai Unióban, az idei valószínűleg rekordév lesz a kábítószer-kereskedelem terén az Europol becslései szerint. A hatóságok jelenleg az ellen küzdenek, hogy sokan a futárral történő kézbesítést választják, ilyenkor a drogot a megrendelő küszöbére szállítják és nem adják át nyilvánosan, így nehezebb lefülelni őket.

Az elmúlt hónapokban a hatóságok több nagyobb kábítószer szállítmányt is legfoglaltak Belgiumban és Hollandiában, ahol Antwerpen és Rotterdam kikötői kulcsfontosságú belépési pontként szolgálnak a Dél-Amerikából származó tiltott termékek behozatalakor – olvasható az Europol nyilatkozata a DW honlapján.

Az Europol becslései szerint az európai piac évente legalább 9 milliárd eurót ér. Európa becsült 4 millió kokainfogyasztójának csaknem 90 százalékát a következő országok adják: Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Nagy-Britannia.

A kokain-lefoglalások például Berlinben is rohamosan növekednek: 2020 első felében a német fővárosban 64,5 százalékkal több kokainnal kapcsolatos bűncselekmény történt az előző év azonos időszakához képest.

2019-ben több kokaint fogtak le Németországban, mint valaha: 2017 és 2019 között a rendőrség által lefoglalt kábítószer mennyisége 3200 kilogrammról 10 000 kilogrammra nőtt.

A berlini hatóságokat különösen aggasztja, hogy egyre többen választják a kábítószerek futárral történő kézbesítését. 2019-ben a városi rendőrség összesen 209 vizsgálatot végzett ezekkel a szállítmányokkal kapcsolatban. 2020 első felében pedig már 178 ilyen eset történt. Olaf Schremm, a rendőrség kábítószercsoportjának vezetője szerint nehezen tudnak lépést tartani velük.

Hozzátette, a megrendelés és a kézbesítés között gyakran csak egy 15 perces ablak van, az anyagot nem adják át nyilvánosan.

Bár a koronavírus terjedése a legtöbb országban szigorú lezárásokhoz vezetett és negatív hatással volt többek között a kereskedelemre is,

a közelmúltban történt európai kábítószer-lefoglalások arra engednek következtetni, hogy a dél-amerikai kábítószer-vezérek megtalálják a módját annak, hogy az üzlet zavartalanul működjön ezekben a bizonytalan időkben is.

A német rendőrség nemrégiben 1,5 tonna kokaint foglalt le Hamburgban, amely az északi kikötőváros egyik legnagyobb rajtaütése volt. A Guyanából származó 300 millió eurós kábítószert egy teherhajó-konténerben rejtetették el.