A tetoválás szigorítását tervezik

Hírek2020. feb. 17.Növekedés.hu

Százezernél is többen csatlakoztak Németországban egy online petícióhoz, amellyel a szövetségi parlamenthez fordulnak, hogy akadályozza meg a tetováló festékek számát megtizedelő európai uniós terveket. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) arra készül, hogy egységesen szabályozza a kozmetikai szereket és a tetováláshoz használt anyagokat, ami a tiltakozók szerint indokolatlan, szakmaiatlan, és visszaveti a tetoválás művészetét a kőkorszakba.

Németországban a legutóbbi felmérések szerint minden ötödik ember, a 25 és 34 év közötti fiatal nők közül pedig minden második visel magán tetoválást.

A tetoválómesterek száma eléri a 15 ezret. A hajdani rétegkultúrából mára tömegpiac vált, a piaci belépéshez pedig csupán iparűzési engedély szükséges, és nem kell szakmai végzettség, vagy bármiféle tetoválóművészi előélet.

A tetoválás divat és egyre nagyobb üzlet is, ezt mutatja, hogy nemrégiben az egyik legnagyobb német kozmetikai cég kimondottan a tetovált bőrre fejlesztett ki ápolószereket. A német piac nagyságát elnézve nem csoda, hogy itt a legnagyobb a felháborodás az Európai Unió tervei ellen.

Az ECHA jelentősen szűkítené a tetováló festékek körét. Ugyan csupán két színt – a kék 15 és a zöld 17 elnevezésűt – tiltaná be, de a színkeverések miatt ezzel a döntéssel a színek 66 százaléka tűnne el a tetoválómesterek palettájáról. 

A tervezett rendelet abból indul ki, hogy a kozmetikai előírások tiltják a kék és a zöld szín használatát a hajfestékekben az egészségkárosító hatásuk miatt. Ha pedig egy vegyi anyagot a bőr felületén tilos alkalmazni, akkor a bőr alá juttatását is meg kell tiltani.

A szalonok tulajdonosai és a tetoválóművészek szerint viszont problémás, hogy egy kalap alá veszik a kozmetikai szereket és a tetováló festékeket. Német lapoknak nyilatkozva többen elmondták, hogy a tiltás a szándékolttal ellenkező hatást váltana ki, mert veszélyeztetné az ügyfelek egészségét.

Ha ugyanis az EU-ban nem lehet majd az általuk kívánt színekhez hozzájutni, akkor EU-n kívüli importanyagokat kell majd használni, ám ezek minősége, tartóssága erősen kérdéses.

A tetováló szalonok világában látják, hogy a szolgáltató ágazattá válással vége a „romantika korának”, a szabad és szabályozatlan működésnek. Azonban a „tetováló társadalom” saját maga akarja kialakítani a saját szabályait, a tetoválók képzésétől kezdve a festékek használatáig minden területen – mondják a szakmabeliek. Kiemelik, hogy megbízható szereket használnak, a „kivarrt” ügyfelek nem tapasztaltak a tetováló festékeknek tulajdonítható egészségkárosodást, és egyetlen tudományos elemzés sem mutatta ki, hogy a tetoválás árt az egészségnek.

Az aláírásokat a petícióhoz február közepéig gyűjtik. Ha sikerül eljutni vele a parlamentbe, és sikerül meggyőzni a képviselőket, akkor Németország ellenállhatna az uniós tiltási törekvéseknek, és a szakma nem Brüsszel rendeleteit átvéve, hanem önállóan dolgozhatná ki az új kihívásokra szabott szabályokat – remélik az akció kezdeményezői.