A tiszta hidrogén a jövő szén-dioxid semleges energia- és üzemanyag forrása

Hírek2021. máj. 17.Növekedés.hu

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. és az MVM Energetika Zrt. stratégiai keretmegállapodást írt alá tiszta hidrogén projektek mielőbbi hazai, közös megvalósítása érdekében.

2021. május 14-én, pénteken az ország egyik legnagyobb ipari- és egészségügyi gázgyártó vállalata és hazánk egyik legjelentősebb energetikai vállalata, a LINDE és az MVM ünnepélyes keretek között hosszú távú stratégiai keretmegállapodást írt alá. A dokumentum definiálja a tiszta (zöld és kék) hidrogén projekt irányokat, és kinyilvánítja, hogy a két nagyvállalat a jövőben szorosan együttműködik kísérleti hidrogén projektek kidolgozásában és megvalósításában Magyarországon és a környező országok piacain, melyhez kölcsönösen igénybe veszik egymás tudásbázisát és erőforrásait.

Kijelölésre került az ehhez szükséges irányító testület és megalakulóban van számos munkacsoport, melyek a megállapodás alábbi fő területeire fókuszálnak:

• Karbonmentes hidrogén elektrolízissel történő előállítása a LINDE Csoport saját technológiái és az MVM Csoport megújuló energiaforrásainak alkalmazásával

• Közlekedés zöldebbé tétele: hidrogén töltőállomások létesítése autóbuszok, kamionok, személyautók és vonatok részére (zöld hidrogén mobilitás)

• Villamos energia és (föld)gáz infrastruktúra együttes fejlesztése – zöld hidrogén gyártása és tárolása, használata a földházhálózat alkalmazásával, elsősorban szezonális áramtárolási lehetőségek megvalósítása

• Ipari felhasználások dekarbonizációja (pl. erőművek szén-dioxid kibocsátásának csökkentése)

A dokumentumot Hegedüs Ákos, a LINDE GÁZ Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója írta alá.

Az ünnepségre szimbolikus helyszínen, az ország első mobil hidrogén töltőállomásán került sor, melyet április végén adtak át a LINDE budapesti telephelyén.

"A LINDE közel 100 éves hidrogén technológiai tudása és tapasztalata biztosítja, hogy a legmodernebb és a legbiztonságosabb megoldásokat alkalmazzuk a hidrogén gyártás, tárolás, szállítás és felhasználás területén. A szén-dioxid semleges, zöld projektek elindítása mindannyiunk közös célja. Örömmel veszünk részt ebben a történelmi folyamatban és büszkeséggel tölt el minket, hogy kulcsfontosságú szerepet játszhatunk a fenntarthatóbb energiagazdaságra való fokozatos átállásban és stratégiai partnerei lehetünk a régió egyik legjelentősebb energetikai vállalatcsoportjának az MVM Csoportnak. Biztos vagyok benne, hogy vállalatunk szakértelme és hidrogéntechnológiai megoldásai nagyban hozzájárulhatnak a magyarországi dekarbonizációs célok mihamarabbi megvalósításához"

– mondta el Hegedüs Ákos, a LINDE GÁZ Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

"Az MVM Csoport vezető szerepet tölt be az energetikai innovációban, illetve az energetikával kapcsolatos technológiák fejlesztésében. Örömmel veszünk részt ebben az előremutató és stratégiai szempontból rendkívül fontos munkában. Biztos vagyok benne, hogy a karbonsemleges energiatermeléssel és karbonmentes közlekedéssel kapcsolatos tudásunk és szakértelmünk a LINDE Csoport komoly hidrogéntechnológiai tapasztalatával együtt olyan erős szinergiát jelent, amely garancia a tiszta hidrogén magyaroszági elterjesztésében"

– tette hozzá Kóbor György, a MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.