Megnyílt Máté Bence világhírű természetfotós rendhagyó szabadtéri kiállítása

Hírek2021. máj. 17.D.F.D.

Fotókiállítás egy építkezésen? Újdonság a KÉSZ Csoport és Máté Bence természetfotós most megnyílt közös fotókiállítása, amely azt szimbolizálja, hogyan létezhet harmónia az épített és a teremtett környezet között. Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a szabadtéri galéria célja, nem kevesebb, mint hogy felhívja a figyelmet környezetünk védelmének a fontosságára.

Különleges interaktív kiállítást nyitott meg NATURBAN 2021 – Életterek találkozása, avagy a természet a városba költözött címmel Máté Bence világhírű természetfotós és a KÉSZ Csoport. A szabadtéri galéria Budapesten az Úszódaru és Sólyatér utca sarkán, a KÉSZ Csoport egyik építkezése mellett bárki által megtekinthető, bejárható.

Harmóniában a természet és az épített környezet

A kiállítást Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg.

Felhívta a figyelmet a természet, a környezetünk megóvására és az azzal való harmóniára törekvés fontosságára az élet minden pillanatában. A teremtett világ megőrzése nem zárja ki a fejlődést, a technológiai újításokat és a gazdasági fejlődést sem – húzta alá.

Úgy is tudunk gazdasági fejlődést elérni, úgy is tudunk technológiai újításokban gondolkodni, hogy közben nem tesszük tönkre a teremtett világot sem.

Ezzel a következő generációkra is gondolunk, hogy a gyerekeinknek, az unokáinknak a lehetőleg jobb állapotban adjuk át a világunkat, jobban, mint ahogy mi kaptuk az elődjeinktől.

Ahhoz, hogy valamit védelmezni tudjunk, ahhoz először meg kell ismernünk és aztán meg kell szeretnünk azt. Ebben a megismerésben és megszeretésben segít nekünk Máté Bence, hiszen az ő képein keresztül közelebb jut hozzánk a teremtett környezetünk, közelebb jut hozzánk a természet.

Elmondta, hogy a saját szakterületén, ő is arra törekszik, hogy a családok itthon a lehető legjobb körülmények között éljenek és a lehető leginkább környezetbarát módon építkezzenek. Ezt az otthonfelújítási program is támogatja.

Tavaly egymillió emberhez jutott el Máté Bence üzenete

A megnyitón a kiállított képek alkotója, Máté Bence, természetfotós vezette végig a közönséget a kültéri galérián.

Elárulta, hogy azért kezdett el szabadtéri kiállításokban gondolkozni, mert így azokhoz is eljutnak a képei, akik amúgy nem mennének be megnézni azokat. Tavaly ezáltal egymillió embert értek így el.

Máté Bence Novák Katalni

A célja, hogy képei által felhívja a figyelmet, milyen csodák rejtőznek a természetben, amiknek nagyon fontos a megőrzése.

Én nem tudom megmondani a receptet, hogyan kell természetet védeni, én azt tudom javasolni mindenkinek, hogy a saját háza táján kezdjen el gondolkodni.

Egy fotósprojekt során akár 300 ezer kép is készülhet

Elmondta, hogy a képek válogatása az egyik legnehezebb feladat. Egy komolyabb fotósprojekt alatt 30-300 ezer fénykép készül el – húzta alá, és ebből igazán nehéz kiválasztani, melyikekkel érdemes foglalkozni.

Át kell tudni adni a mozgás dinamikáját

Máté Bence kolibriFizikailag azt kell elérni, hogy az a dinamika, ami az állatok mozgásában van egy képen vagy felvételen hasonló érzéseket közvetítsen – fogalmazott. Hogy ezt be tudja mutatni, olyan technikát választott, hogy a képnek a készítési ideje elég hosszú és ez alatt az idő alatt, a madárnak a szárnya elmozdul, illetve még a háttérben világít a nap, ez a szivárvány színeire bontja a fényt, és ez a színspektrum megjelenik a felvételen is.

Egy pelikán csőréről készült képnél például kiemelte, hogy a hatást egy 180 fokos lencsével érte el, így olyan, mintha a kamerára borulna az állat csőre.

Máté Bence pelikán

Eredetileg hazai állatok fotózásában gondolkozott, de mikor el kezdte szerkeszteni az anyagot, többen mondták neki, hogy az oroszlán, vagy az elefánt ne maradjon ki, így az említett koncepció megdőlt, de fontos számára, hogy minél több magyar értéket mutasson be.

Elmondta, hogy részese volt egy ürgetelepítési projektnek, melynek során 156 darab ürgét hoztak el a Ferihegyi Repülőtérről (akkor még úgy hívták), és azóta a 156 egyedből sikerült egy háromezres populációt kialakítani, ebből a fokozottan védett, nagyon ritka állatból.

Rengeteg féle technikával próbálkoznak és komoly munka előzi meg a képek elkészültét – meséli, azonban még így is van, hogy nem sikerül elkészíteni a kívánt felvételt.

Kenyában, egyre kevésbé félnek az állatok az embertől

A kiállításon gyakorlatilag a világ minden tájáról láthatunk gyönyörű felvételeket. Külön említésre méltóak az afrikai felvételek, ahol vadon élő oroszlánokat is lencse végre kapott Máté Bence. Hogy ilyen közel kerülhetett az állatokhoz, annak az az oka, hogy Kenyában, ahol a képek készültek, betiltották a vadászatot, így az állatok már egyre kevésbé félnek az embertől, és közelebb engedik őket magukhoz.

Kék vércsék- műfészkek segítségével gyarapodik a populáció

Szót ejtett a kék vércsék helyzetéről is. Mivel ezek a madarak a vetési varjak fészkeiben fészkeltek, ám mivel itthon korábban irtották a varjakat, lecsökkent a kék vércsék számára alkalmas fészkek száma. Az elmúlt években ezen a téren sikerült javulást elérni, a kék vércséknek szánt műfészkek kihelyezésével. Most már ezer pár költ Magyarországon, ez pár éve még csak 600 volt.

Fontos üzenetként mindenki számára kiemelte, hogy ismerjük meg a hazai élővilágot, mert rengeteg csodát rejt magában.