K&H: A vállalatok pozitívan látják a hazai gazdasági kilátásokat

Hírek2021. aug. 5.MTI

Tovább nőtt a cégek optimizmusa a második negyedévben, 6 pontra emelkedett a nagyvállalati növekedési index értéke; ilyen magasan utoljára a vírus berobbanása előtt volt a mutató a legújabb K&H növekedési index kutatás szerint.

Az MTI-nek küldött csütörtöki közlemény szerint fellendülés annak köszönhető, hogy a vállalatok sokkal pozitívabban látják a hazai gazdasági kilátásokat. Az előző negyedévhez képest 3 ponttal nőtt a K&H nagyvállalati növekedési index. A 2 milliárd forint feletti árbevételű, nem állami magyarországi cégek egyéves várakozásait mérő mutató ilyen magasan 2020 első negyedéve óta nem volt.

A hazai gazdaság változásáról a válaszadók pozitívan látják a jövőt: 35 százalékuk bővülésre számít egy éven belül és csak 15 százalékuk várja az ellenkezőjét.

Hosszabb távon még optimistábbak a cégek, a véleményükben nyoma sincs a vírus okozta visszaesésnek: az elkövetkező három évben 65 százalékuk jósol növekedést, és mindössze 9 százalékuk számol némi visszaeséssel.

Akár gazdasági szektor, akár árbevétel alapján csoportosítva a vállalatokat, jelenleg nincs jelentős különbség a véleményükben. A növekedési indexben mindössze 3 pont az eltérés a legpozitívabb várakozásokkal rendelkező szolgáltató szektor (8 pont) és a kereskedelem (5 pont) között.

Egyedül régiónként nézve figyelhető meg jelentősebb eltérés, Kelet-Magyarországon a legoptimistábbak a cégek (9 pont) Közép-Magyarországon pedig a legkevésbé (4 pont)

- derült ki a kutatásból.

A K&H Csoport 2014-től átfogó negyedéves kutatást készít, amelyben feltérképezi a hazai nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint, hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A legutóbbi felmérés, melyet az Impetus Research készített, 2021. május 28. és június 10. között zajlott.