A vártnál nagyobb mértékben nőttek az amerikai termelői árak

Hírek2023. szept. 14.MTI

A vártnál jobban emelkedett az amerikai termelőiár-index augusztusban havi és éves szinten is.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Bureau of Labor Statistics csütörtökön azt közölte, hogy augusztusban 0,7 százalékkal, 2022 júniusa óta a legnagyobb mértékben emelkedett havi szinten a termelőiár-index szezonális kiigazítással a júliusban regisztrált 0,4 százalékos növekedés után. A piac 0,4 százalékos havi emelkedést várt augusztusra is.

Augusztusban éves szinten a termelőiár-index növekedése 1,6 százalék volt az előző havi 0,8 százalékos emelkedés után, az elemzői várakozások átlagában kisebb mértékű növekedés, 1,2 százalék szerepelt.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben az elemzői várakozásokkal összhangban és az előző havival megegyezően 2,2 százalék volt.

A termelői magárindex havi összevetésben az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusi 0,4 százalékos emelkedést követően.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán ismertette a fogyasztói árak augusztusi alakulására vonatkozó adatot: a U.S. Bureau of Labor Statistics azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói áremelkedés éves összevetésben 3,7 százalékra gyorsult a júliusi 3,2 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 3,6 százalékos augusztusi inflációs adat szerepelt.