A várt stagnálás helyett csökkentek az amerikai termelői árak márciusban havi szinten

Hírek2023. ápr. 13.Növekedés.hu

A várt stagnálás helyett csökkent az amerikai termelőiár-index márciusban havi szinten.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, az U.S. Bureau of Labor Statistics azt közölte, hogy márciusban 0,5 százalékkal, 2020 áprilisa óta, csaknem három éve a legnagyobb mértékben csökkent a termelőiár-index szezonális kiigazítással a februárban regisztrált stagnálás után. A piacok márciusra is stagnálást vártak.

Márciusban éves szinten a termelőiár-index növekedése 2,7 százalékra lassult, 2021 januárja óta a legalacsonyabbra mérséklődött a februári 4,9 százalékról, az elemzői várakozások átlagában kevésbé lassuló növekedés, 3,0 százalék szerepelt.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben az elemzői várakozásokkal összhangban 3,4 százalék volt a februári 4,8 százalék után.

A termelői magárindex havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent a februári 0,2 százalékos emelkedést követően. Elemzők előzetesen 0,3 százalékos növekedéssel számoltak. 2020 áprilisa óta ez volt az első hónap, amikor a termelői magárindex havi szinten csökkenést mutatott.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az amerikai munkaügyi minisztérium szerdán ismertette a fogyasztói árak márciusi alakulására vonatkozó adatot: a U.S. Bureau of Labor Statistics azt közölte, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói áremelkedés éves összevetésben 5 százalékra, 2021 májusa óta a legalacsonyabbra mérséklődött a februári 6,0 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában 5,2 százalékos márciusi inflációs adat szerepelt.