A vártnál sokkal jobb ipari adatok érkeztek

Hírek2023. feb. 7.Sz.A.

Éves szinten közel hat százalékkal bővült a hazai ipar teljesítménye tavaly decemberben. Az okberi és novemberi gyengébb adatok után ismét belehúzott az ipar, és havi összehasonlításban is jelentős bővülés látható. Egyes szektorokban azonban visszaesés volt a gyengébb kereslet miatt. Továbbra is az autóipar teljesít a legjobban.

Az ipari termelés decemberi első becslését közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal, és a vártnál jobb adatok érkeztek.

Decemberében az ipari termelés összege 2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7%-kal emelkedett. A jelentős eltérést a munkanapok száma okozza.

Ha az előző hónaphoz, vagyis novemberhez hasonlítjuk a decemberi teljesítményt, akkor is jelentős, 3,8 százalékos emelkedés látható.

Egy év alatt az ipari termelés 5,8 százalékos növekedést ért el, vagyis az ágazat jelentősen hozzájárult a tavalyi gazdasági bővüléshez.

Ha az ágazatokat nézzzük, vegyes képet láthatunk: egyrészt a legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártás jelentősen nőtt,

másrészt a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában, illetve az élelmiszergyártásban mérséklődött a termelés.

A hazai ipar szeptember végéig kifejezetten jó növekedési adatokat produkált, de a negyedik negyedévben már látszódott a magas energiaárak és néhány szektorban a visszaeső kereslet hatása.

Az ipari termelés volumenindexe

Középtávon azonban az új beruházások főként a jármű- és vegyiparban, valamint az akkumulátorgyártás terén fellendülést hozhatnak.

Ha éves szinten nézzük az ipar tavalyi teljesítményét,  a húzóerőt az autógyártás adta: a 2022-es hazai GDP növekedést a termelési oldalon az ipar és a szolgáltatások húzhatták felfelé a legnagyobb mértékben.

Az ipar a hazai GDP 21 százalékát adja, idén az elemzői várakozások szerint elsősorban az ipari export adja a szerény mértékű, 1 százalék körüli GDP bővülés jelentős részét.