Nőtt az euróövezet és az EU építőipari termelése októberben

Hírek2022. dec. 19.MTI

Az euróövezetben 1,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés októberben az előző hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékos bővülést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés növekedése 2,2 százalékra gyorsult a szeptemberi 0,9 százalék után - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként.

Az Eurostat adatai szerint az EU 27 országában az építőipari termelés ugyancsak 1,3 százalékkal nőtt szeptemberrel összevetve, amikor 0,3 százalék emelkedést mértek augusztushoz képest. Éves szinten a bővülés 2,4 százalék volt októberben a szeptemberi 1,2 százalékot követően.

Az októberi adatokkal rendelkező uniós tagállamok közül Szlovéniában (+8,5 százalék), Romániában (+5,5 százalék) és Lengyelországban (+5 százalék) volt a legnagyobb havi növekedés. A legjelentősebb csökkenés Magyarországon volt 1,8 százalékkal, Portugáliában és Finnországban egyaránt 0,7 százalékkal, továbbá Svédországban 0,4 százalékkal.

Éves szinten Szlovéniában jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 54,6 százalékost, Romániában 34,4 százalékost, illetve Lengyelországban 3,9 százalékost. Az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint a legnagyobb visszaesés Magyarországon volt 20,1 százalékkal, Spanyolországban 9,7 százalékkal, továbbá Belgiumban 1,6 százalékkal. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel azt közölte, hogy októberben az éves szintű csökkenés 2,5 százalék volt nyers adatok szerint.

Az építőipari termelés 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban.