A versenyképes egészségügyről tartott előadást a jegybank elnöke

Hírek2019. szept. 6.Növekedés.hu

Versenyképes egészségügy a fenntartható felzárkózásért címmel tartott előadást a Semmelweis Egyetem Nyári Egyetemén a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György a felsőoktatási intézmény fennállásának 250. évfordulójára szervezett rendezvényen a hazai felzárkózás egyik kitörési pontjának nevezte az egészségügy fejlesztését, amely a Magyar Nemzeti Bank által kidolgozott Versenyképességi program egyik fő pillérének is számít.

Matolcsy György előadásában kiemelte, hogy

a jegybank versenyképességi javaslatainak megvalósulása esetén a hazai egészségügy a magyar gazdaság egyik motorjává válhat és támogathatja a demográfiai fordulatot is.

Ennek elérése érdekében olyan területekre kell kiemelt figyelmet fordítani, mint a lakosság egészségtudatosságának megerősítése, az ellátórendszer prevenció alapú átalakítása és rendszerszintű hatékonyságának növelése, valamint a finanszírozási rendszer felülvizsgálata.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a magyar gazdaság nemzetközi összevetésben is sikeres felzárkózási pályára állt az elmúlt években, a fenntartható növekedés és magas életminőség biztosításához azonban az egészségügyet is magába foglaló versenyképességi reformpolitika folytatására van szükség.

Az előadás anyaga az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

Matolcsy György: Versenyképes egészségügy a fenntartható felzárkózásért