ÁSZ elnök: A több adóbevételből a munkabérek adóterhét kéne csökkenteni

Hírek2019. szept. 6.MTI, Növekedés.hu

A gazdaság fehérítése révén növekvő költségvetési bevételekből több forrás juthat a zöldítését szolgáló támogatásokra, fejlesztésekre - jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában Nyíregyházán.

Domokos László hangsúlyozva a környezetvédelmi termékdíjak és az általános forgalmi adó megfizetése közötti szoros összefüggést azt mondta, aki kibújik az áfa megfizetése alól, az többnyire elkerüli a termékdíj megfizetését is. Ha az adófizetést el lehet kerülni, akkor hiába emeli a kormányzat a termékdíjakat, ettől azok a vállalkozások lesznek versenyképesebbek, amelyek nem fizetnek adót - jegyezte meg.

Az ÁSZ elnöke elmondta, hogy a gazdaság kifehérítése nemcsak azt jelenti, hogy a vállalkozók megfizetik az adót, hanem szélesebb értelemben azt, hogy az egyes vállalkozások betartják a környezetvédelmi előírásokat. Emellett rendelkeznek az előírt környezetvédelmi tanúsítványokkal, és azt megfelelően hitelesíttetik, a végrehajtásról készített beszámolókat elkészítik és a honlapjukon nyilvánosságra hozzák. Az erre hivatott állami szervek pedig mindezt rendszeresen ellenőrzik - fűzte hozzá.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én.

Domokos László beszélt a "fenntartható kifehérítésről is", amely alapján

az adók megfizetésének kikényszerítését szolgáló intézkedések nem csak több költségvetési bevételt eredményeznek, de a kormány a többletbevételt további adócsökkentések formájában visszajuttatja a gazdaság szereplőinek. Az ennek következtében mérséklődő adókulcsok pedig újabb lökést adnak a kifehérítésnek.

Szorgalmazom, hogy a forgalmi jellegű adók hatékonyabb beszedéséből származó többletbevételt ne a forgalmi adók csökkentésére használják, hanem a munkabérek adóterhelésének mérséklésére -

mondta, megjegyezve, hogy a forgalmi jellegű adók csökkentésének hasznát előbb-utóbb "lenyelik" a vállalkozások, míg a bérek közterheinek mérséklése a munkajövedelmek növekedéséhez vezet.

Az ÁSZ elnöke rámutatott: az állami szervek kereslete döntő részben közbeszerzési ajánlatkérések formájában jelenik meg a gazdaságban. Ezért kulcskérdés, hogy a közbeszerzések esetében kellő prioritást kap-e a klímavédelem.
 Megjegyezte azt is, a közszférában az állam és az önkormányzatok mint tulajdonosi joggyakorlók kötelezővé tudják tenni minden köztulajdonú gazdasági társaság számára olyan vállalati stratégiák kidolgozását, amelyeknek az egyik prioritása a klímavédelem. A vállalati stratégiák során meg lehetne jeleníteni a klímavédelmet szolgáló innovációt és technológiaváltást - hangsúlyozta.

A közgazdász vándorgyűlés első napján Bertrand Bonhomme, a Michelin Group fenntartható fejlődésért felelős igazgatója azt a programot ismertette, amely alapján Franciaország 2050-re karbonsemlegesnek kell lennie. A kezdeményezésben olyan vállalatok vesznek részt, mint a Suez, a TOTAL, az Airbus és az EDF. Bonhomme szerint a cél elérhető, évente 4,5 százalékkal kell hozzá csökkenteni a karbonkibocsátást.