A világ top10 országa közé tartozunk a nethálózat sebessége terén

Hírek2020. ápr. 14.Növekedés.hu

Magyarország a világ tíz leggyorsabb internethálózattal rendelkező országa közé került 2019-ben – a Datareportal.com elemzése szerint. A világviszonylatban is kiemelkedő hazai sávszélességnek rekordszintű adatforgalomban kell helytállnia a jelenlegi járványügyi helyzetben. A távmunkára és az online oktatásra való átállás komoly biztonsági kockázatot jelent megfelelő technológiai háttér nélkül – mutatnak rá a Panda Security szakértői. A kibervédelmi cég éppen ezért már meglévő felhasználóin felül 3 hónapra az új belépők, valamint diákok és tanárok számára is díjmentesen biztosítja szolgáltatásait az online támadásokkal szemben.

A vezetékes internet átlagos hazai sávszélessége tavaly elérte a 128,07 Mbps-ot – derül ki a Datareportal.com oldal, a világ internethálózatait és használatukat monitorozó „Digital 2020: Global Digital Overview” című, frissen közzétett anyagából.

Ezzel Magyarország a világ 10. leggyorsabb hálózatával rendelkezett.

A fejlődés az elmúlt évhez képest csaknem 20%-os – állapítják meg. Ezzel igencsak előkelő társaságba került a honi rendszer, hiszen közvetlenül Magyarország előtt a 9. helyen például az Egyesült Államok áll 130,79 Mbps-os sávszélességgel. A világ leggyorsabb vezetékes internethálózata átlag 200,12 Mbps-mal Szingapúrban áll a felhasználók rendelkezésére. 

A világhálóra a járványügyi helyzet miatt ráadásul jelenleg extrém terhelés hárul, ami itthon is jól érzékelhető.

Az egyik legnagyobb független magyar adatkicserélő központban, a Budapest Internet Exchange-nél (BIX) március 21-én megdőlt a történelmi adatforgalmi rekord.

Aznap 252,7 Gbps csúcsforgalmat regisztráltak, szemben a korábbi, 245,9 Gbps-os adattal. Mindez jól jelzi, hogy a hazai rendszer is folyamatosan drasztikus terhelésnek van kitéve.

A Datareportal felmérése arra is rámutat, hogy idén újabb mérföldkőhöz érkezik a világháló használata. Tavaly év végén 4,54 milliárd ember rendelkezett interneteléréssel, ami a világ népességének 59%-a. Így akár az év első felében a föld lakossága átlépheti a 60%-os határt, vagyis az emberiség közel kétharmada rendelkezhet majd online kapcsolattal. A folyamatosan bővülő felhasználó kör és adatforgalom rámutat a biztonsági kérdések kiemelt szerepére.

A Panda Security által tavaly Magyarországon megkérdezett IT szakemberek kétharmada szerint például cégüket már érte olyan támadás, ami kimutatható károkat okozott az üzletmenetben.

A kutatásban résztvevő 260 kis- és nagyvállalati informatikai szakember több mint fele szerint ráadásul a rendszerek a felhasználók felől a legsebezhetőbbek, vagyis éppen azokon a pontokon, amelyek távoli elérési lehetőségeit az elmúlt napokban rohamtempóban kellett kialakítani.

A helyzetre reagálva a kibervédelmi cég világszerte, így Magyarországon is költségmentesen lehetővé teszi meglévő vállalati ügyfeleinek a licenc három hónapos bővítését, az új céges ügyfeleknek pedig az otthoni munkavégzésbe bevont eszközök védelmére és felügyeletére nyújt ugyanilyen időtartamra díjtalan szolgáltatást, 50 felhasználóig. A vállalat ugyancsak három hónapig ingyenesen elérhetővé teszi otthoni felhasználásra szánt kibervédelmi szolgáltatását a közoktatásban tanulók, valamint tanáraik számára.

„A járványügyi helyzet teremtette körülmények rámutatnak az adatvédelem égető szerepére. Ennek hiányában nem csak a jelenlegi üzletmenet kerülhet veszélybe, de akár a krízis utáni újrakezdés is. További munkahelyek függhetnek attól, hogy egy cég kibertámadás áldozata lesz-e a jelenlegi helyzetben. Mindenki általános érdeke az – és ehhez mi is hozzá kívánjuk tenni a részünket –, hogy a baj elmúltával a lehető legegészségesebb gazdaság, és jó állapotban lévő cégek sora álljon készen. Csak így lesz lehetőségünk felhasználni a krízis alatt szerzett tapasztalatokat, amelyek aztán a további fejlődést segíthetik” – fejtette ki Gölcz Dénes, a Panda Security Hungary ügyvezető igazgatója. 

A 3 hónapig ingyenes vállalati szolgáltatás ezen az oldalon, az otthoni használatra szánt verzió pedig ezen a linken érhető el.