Bírja még az internethálózat az extrém terhelést?

Elemzések2020. márc. 27.D.J.

Egy amerikai technológiai cég az Akamai mérése szerint a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 50 százalékkal nőtt a globális internetforgalom. Ezt a növekedést most főleg a betegség két nagy gócpontja Európa és az Egyesült Államok generálják.

A világhálót most nem csak a home office terheli le. Mivel az emberek a szabadidejükben se hagyhatják el az otthonukat, ezért egyre többen próbálják ki az online zenehallgatást és a netes videótárakat.

Ez a nagy forgalom csak néhol okozott kisebb fennakadásokat.

Például Spanyolországban, ahol az országos karantén bejelentése után többen is arról számoltak be, hogy érezhetően lelassult az internet.

Nagy-Britanniában az O2 nevű társaság hálózatával is voltak bajok, de a cég magyarázata szerint ennek semmi köze nem volt a koronavírushoz.

Mindenesetre az amerikai Ookla mérései szerint a

kontinensünkön az internet-sebesség Németországban esett vissza a legjobban, de ott is csak 7 százalékkal.

Biztos, ami biztos, Spanyolországban például arra biztatják az embereket, hogyha tehetik Skype helyett inkább használják a vonalas telefont.

Közben Európában több nagy online szolgáltató, így például a Netflix, a Disney+, a Youtube, illetve a Prime nevű videótárat is üzemeltető Amazon is csökkenti a sugárzott videók minőségét, hogy a tartalmaik ne zabálják fel a sávszélességet.

Itthon mindenesetre nincs szükség az internet korlátozására. Ahogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Növekedés.hu kérdésére a minap a kormányinfón elmondta:

Európa legjobbjai között van a hazai net, a németek is irigykednek a magyar internet minőségére és kiépítettségére.

A hazai szolgáltatók felkészültek az új helyzetre.

Ahogy a Vodafone-nál a növekedés.hu-nak elárulták: a társaságnál a hálózat stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket elvégezték.

A szolgáltató szakemberei folyamatosan figyelik a helyzet alakulását és megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az ügyfelek részére biztosítani tudják az otthoni munkavégzéshez, tanuláshoz és szórakozáshoz szükséges feltételeket az elkövetkező időszakban.

A Telenornál a március 11-től 23-ig terjedő időszak alapján azt látják, hogy a napi teljes adatforgalom átlagosan körülbelül 30 százalékkal nőtt.

A növekedés már a reggeli óráktól kezdődően a fel- és letöltési irányban egyaránt jelentkezett.

A Magyar Telekomnál is hasonló számokat látnak. A cég közlése szerint a múlt héten jelzett 25-30 százalék körüli megnövekedett mobil adatforgalom stabilan fennáll, illetve mobil hang forgalomban is a 35 százalék körüli növekedés stabilizálódott.

Vezetékes hang forgalomban némi időeltolódással jelentkezett az emelkedés: 90 százalék körül nőtt a forgalom az elmúlt 2 hétben.

Mint a társaságnál hozzátették:

A helyzet percről percre változik, folyamatosan figyelemmel kísérjük az eseményeket, monitorozzuk hálózatunkat és mindent megteszünk a kapacitások megfelelő kezelése, lehetséges bővítése érdekében. Amennyiben úgy látjuk, a hálózat biztonságát veszélyeztetné a fokozott forgalom, elő vannak készítve olyan védelmi intézkedési terveink, amelyekkel be tudunk avatkozni és amelyekkel a szolgáltatások hálózati szintű biztonságos működtetése továbbra is fenntartható.

A Magyar Telekom hálózati infrastruktúrája megfelelő a jelenlegi igényeknek, azonban természetszerűleg nem rendelkezik végtelen erőforrásokkal, így a jelenleg még előre nem ismert, de a várhatóan megjelenő igen nagy tényleges forgalom-növekmény volumenei fogják meghatározni az esetleges korlátokat.