A világháború óta nem esett ilyen nagyot az élettartam az USA-ban, nagy az eltérés az egyes etnikumoknál 

Hírek2021. aug. 3.D.F.D.

A második világháború után tapasztaltak olyan nagy mértékű visszaesést a születéskor várható időtartamban, mint tavaly - derül ki a legfrissebb amerikai statisztikai adatokból. A hispán és afroamerikai lakosság körében átlagosan három évvel kevesebbet éltek tavaly az emberek - a koronavírus miatti halálozások ezeket a csoportokat ugyanis nagyobb mértékben érintették.

Az USA-ban a második világháború vége óta folyamatosan emelkedik a születéskor várható élettartama: az 1945-ben mért 63,3 évről a pandémia előtti évben már 78,8 évre nőtt. Tavaly azonban olyan mértékű esést regisztráltak, amit utoljára 1943-44-ben mértek - számol be az amerikai egészségügyi hatóságok friss statisztikai adatoi alapján az apnews.

Az első világháború végén még csak 39 év volt az amerikaiak átlagéletkora (többek között a spanyolnátha-járvány miatt), a két világháború után pedig regisztráltak még egy komoly visszaesést az élettartamban, ami részben a 29-33-as válság egyik hatásának számít.

Tavaly rekordmértékben, átlagosan másfél évvel csökkent az amerikaiak átlagos élettartama, a hispán és afroamerikaiak körében azonban három évvel rövidült meg az élethossz.

Miért van nagy különbségek az egyes etnikumok között?

Érdekesség, hogy a hispánok élnek a legtovább (2019-ben átlagosan 81,8 évet, tavaly 78,8 évet) utánuk következnek a fehér bőrű lakosok (78,8 év után 77,6 évre csökkent az élettartam egy év alatt), míg a legrosszabb mutatókat az afroamerikaik körében mérték: 74,7 évről 71,8 évre csökkent egy év alatt.

Tavaly 3,3 millió amerikai halt meg, ami rekordszám az amerikai történelemben,

a koronavírus fertőzés következtében elhunytak az összes halálozás 11 százalékát teszi ki.

A tavalyi élettartam-visszaesés háromnegyed részben a Covidnak tulajdonítható - a legfrissebb kimutatások szerint.

Egy év leforgása alatt 2020-ban következett be az amerikai történelem során mért legnagyobb élettartam csökkenése.

A gyógyszer és drogtúladagolásban elhunytak száma is rekordot döntött, sőt, az emberölések száma is emelkedett.

A koronavírus fertőzések következtében fellépő szövődmények az élettartam-csökkenés 90 százalékát adta ki a hispán lakosságnál, 68 százalékban a fehéreknél, és 59 százalékban az afroamerikaiaknál.

A férfiaknál jóval nagyobb volt a visszaesés

Érdekesség, hogy a férfiak körében jóval több volt a halálos áldozat, így átlagosan két évet mérséklődött az élethossz tavaly, míg a nőknél egy év volt a veszteség.

A koronavírus okozta halálozások 80 százaléka a 65 évnél idősebbeket érintette az USA-ban.

Az amerikai átoltottság 56 százalékos, ebből a két vakcina-dózissal rendelkezők aránya mintegy 50 százalék.

A világon a legmagasabb átoltottsággal Kanada rendelkezik Észak-Amerikában, itt már elérték a 70 százalékos küszöböt - olvasható az Our World in Data adatsorában. Kanadában gyártják egyébként a legtöbb koronavírus elleni vakcinát - számol be a The Economist.